Erdogan poručio Makronu da je on u stanju moždane smrti 1Foto: EPA / Turkis president press ofice

„Obraćam se iz Turske francuskom predsedniku Emanuelu Makronu, i ponoviću NATO-u. Prvo ispitaj sopstvenu moždanu smrt. Takve izjave služe onima kao ti koji su u stanju moždane smrti“,  rekao je Erdogan u Istanbulu.

Erdoganove izjave usledile su posle jučerašnje kritike koju je Makron uputio Turskoj zbog ofanzive prošlog meseca u Siriji protiv kurdskih milicija koje podržavaju zapadne zemlje.

Erdoganove izjave pojačavaju napetost između Turske i NATO, čiji je Ankara član, uoči važnog samita Alijanse u Londonu iduće nedelja. Uoči samita najavljen je i sastanak Erdogana, Makrona, nemačka kancelarka Angele Merkel i britanskog premijera Borisa Džonsona da razgovaraju o Siriji.

Ankara je prošlog meseca izvršila ofanzivu na severoistoku Sirije a na meti su joj kurdski borci koje Turska smatra teroristima.

Zapadne zemlje kritikovale su tu operaciju i Makron je rekao u intervjuu za Ekonomist početkom novembra da je ta jednostrana ofanziva deo simptoma koji ukazuju da je NATO u stanju moždane smrti.

Erdogan je rekao da je Makron još amater i da niko ne obraća pažnju na njega, i da treba to da ispravi.

„Kada treba da se razglasi nešto ti znaš to dobro da uradiš. Ali kad treba da platiš NATO-u novac koji mu duguješ to je nešto drugo“, rekao je Erdogan.

On je rekao da je Makron toliko neiskusan da ne zna šta je borba protiv terorizma, i da su zato Žuti prsluci zaposeli Francusku.

„Gestikuliraj koliko hoćeš na kraju ćeš uvideti osnovanost naše borbe protiv terorizma“, rekao je Erdogan.