Erdogan: SAD žele da zaustave razvoj turske odbrambene industrije 1Erdogan Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ocenio je danas da američke sankcije, uvedene Turskoj zbog kupovine ruskog sistema protivvazdušne odbrane, imaju za cilj da zaustave razvoj odbrambene industrije njegove zemlje.

U govoru na otvaranju jednog autoputa, Erdogan je rekao da će sankcije povećati odlučnost njegove vlade da tursku odbrambenu industriju učini jačom i nezavisnijom.

Američke sankcije, uvedene u ponedeljak zbog turske kupovine ruskog raketnog sistema S-400, zasnivaju se na američkom „Zakonu o suprostavljanju američkim protivnicima putem sankcija“ (CAATSA) čiji je cilj potiskivanje uticaja Russije. To je prvi slučaj da se taj zakon koristi za kažnjavanje nekog američkog saveznika.

Američke sankcije koje se odnose na čelnika Direkcije za odbrambenu industriju Turske, Ismaila Demira i još trojicu zvaničnika su zamrzavanje imovine i zabrana ulaska u SAD, kao i zabrana većine izvoznih dozvola, zajmova i odobravanja kredita Direkciji.

„Pravi cilj sankcija je da blokira napredak koji smo u poslednje vreme postigli u odbrambenoj industriji i da nas ponovo učini strogo zavisnim (od SAD)“, rekao je Erdogan i procenio „da nije bilo problema sa S-400, iskoristili bi neki drugi problem“.

Erdogan je rekao da će Turska sada „raditi dvostruko vrednije“ i ubrzati projekte da bi svoju odbrambenu industriju učinila nezavisnom.

SAD su prethodno Ankari ukinule mogućnost kupovine njsavremenijih američkih borbenih aviona F-35, uz obrazloženje da bi njihova upotreba zajedno s ruskom tehnologijom u Turskoj ugrozila bezbednost. Vašington takođe kaže da ruski sistem S-300 nije kompatibilan s NATO sistemima.

Turska je trdila da ruska tehnologija nije rizik za sisteme NATO.

Erdogan je u ponedeljak ponovio tvrdnju Turske da joj SAD nisu nudile američke raketne sisteme Patriot, te da nije imala drugu mogućnost nego da kupi ruski sistem.

Sjedinjene Američke Države međutim kažu da su pregovori o turskoj kupovini Patriota propali zbog insistiranja Turske da dobije pravo prenosa tehnologije da bi sama proizvodila te rakete, suprotno interesima američkih proizvođača.

Turska je prve rakete S-400 dobila u leto 2019. godine, a prvi put ih je testirala oktobra ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari