EU konkuriše Kini i ulaže 300 milijardi evra u Globalni put infrastrukture i veza 1Foto: EPA-EFE/ JULIEN WARNAND

Evropska komisija je danas saopštila da će, zajedno s finansijskim organizacijama, uložiti 300 milijardi evra do 2027. godine u izgradnju međunarodnog „Globalnog puta“ infrastrukture i povezanosti kroz „pametne, čiste i bezbedne digitalne, energetske i transportne mreže i ojačati zdravstvo, obrazovanje i istraživačke sisteme u svetu“, što je u medijima ocenjeno kao snažno nadmetanje s kineskim „Pojasom i putem“.

„Globalni put“, u koji će biti uključene i zemlje Zapadnog Balkana kroz sredstva predpristupnih fondova EU 2021-2027, je novinarima predstavila predsednica EK Ursula fon der Lejen koja je izjavila da je pandemija „kovid-19 pokazala u kako povezanom svetu živimo i kao deo globalnog oporavka, mi želimo da ulažemo u kvalitetnu infrastrukturu uz poštovanje najviših socijalnih i standarda očuvanja prirodne sredine, u skladu s EU demokratskim vrednostima i međunarodnim normama“.

Cilj izgradnje infrastrukture i mreža „Globalnog puta“ je takođe da se „uspostave veze od poverenja koje će služiti narodu i planeti, da se uhvati u koštac s najprečim svetskim izazovima, od klimatskih promena i zaštite prirodne sredine, do pospešenja zdravstvene sigurnosti i podsticanja konkurentnosti i snaženja globalnih mreža snabdevanja…uz uvažavanje potreba naših partnera i EU interesa“.

EK je stavila do znanja da planira da 300 milijardi evra ulaganja u „Globalni put“ obezbedi iz budžeta EU za razdoblje 2021-2027, kao i sredstvima zemalja članica EU, Evropske investicione banke, Evropske banke za obnovu i razvoj, kao i drugih međunarodnih finansijskih organizacija i privatnih kompanija.

EU će, kako je navedeno, ponuditi partnerima ne samo pouzdane finansijske uslove kroz nepovratna sredstva, povoljne kredite, kao i budžetska jemstva za smanjenje rizika za ulaganje, već će staviti na snagu i najviše standarde očuvanja prirodne sredine, socijalnog i strategijskog rukovođenja.

Evropski komesar za proširivanje Oliver Varheji istakao da „Globalno povezivanje za EU počinje od našeg susedstva“ i ukazao da se u to uklapa i odobreni paket ekonomske podrške i ulaganja za Zapadni Balkan.