EU osuđuje sve vrste napada i pretnji novinarima 1Foto: Medija centar

Evropska unija osuđuje sve vrste napada ili pretnji novinarima, poručila je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero u odgovoru Glasu Amerike povodom klevetničke kampanje na čijem udaru se u Srbiji našla Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK).

Ključno je da novinari mogu obavljati posao bez pretnji nasiljem, uznemiravanja i zastrašivanja, kako bi građanima omogućili nesmetan pristup svim informacijama, a nadležni organi treba da obezbede efikasno praćenje svih slučajeva fizičkog i verbalnog nasilja nad novinarima, istakla je u svom odgovoru Glasu Amerike Pisonero, dodajući da EU pozdravlja do sada preduzete korake za zaštitu novinara.

Pisonero je precizirala da misli na uspostavljanja Radne grupe za bezbednost novinara i dvadesetčetvoročasovne telefonske linije za prijavu napada ili pritisaka na novinare, dodavši da EU očekuje da Srbija stvori okruženje u kome se nesmetano može primenjivati sloboda izražavanja i brzo primeniti akcioni plan nove medijske strategije.

Ona je istovremeno podsetila da je borba protiv organizovanog kriminala prioritet Srbije i neophodan uslov za njeno pristupanje Evropskoj uniji, zbog čega Brisel poziva Beograd da poboljša učinak u istragama, krivičnim gonjenjima i donošenju pravosnažnih presuda u borbi protiv korupcije na visokom nivou i organizovanom kriminalu, jer je to je važno za demonstraciju efikasnosti reformi vladavine prava u praksi.

Kada je reč o okolnostima i atmosferi koja prati hapšenje Veljka Belivuka i osoba osumnjičenih da su njegovi saradnici, Pisonero je precizirala da Unija ne komentariše istrage korupcije i organizovanog kriminala koje su u toku.

Na tužilaštvu Srbije je da donese odluku da li će te slučajeve zvanično komentarisati ili ne, zaključila je portparolka Evropske komisije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari