EU pod pritiskom da suspenduje sredstva Mađarskoj zbog zakona o LGBT sadržaju 1Foto: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS / POOL

Od Evropske unije se zahteva suspenzija nakon što je Viktor Orban doneo zakon kojim se zabranjuje LGBT sadržaj u školama i nepravilno rukuje fondovima EU, piše Gardijan.

Prema njihovom pisanju, Ursula fon der Lajen je pozvana da suspenduje sredstva EU Mađarskoj kako bi primorala Viktora Orbana da se pozabavi „ispolitiziranim sudovima i korupcijom“.

Poslanici Evropskog parlamenta pozivaju predsednika Evropske komisije da koristi novostvoreni zakon EU da zamrzne isplate Mađarskoj zbog „teških kršenja vladavine zakona“.

Mađarski premijer se prošlog meseca suočio sa neviđenom kritikom kolega lidera EU zbog zakona koji zabranjuje prikazivanje homoseksualaca u obrazovnom materijalu.

Očekuje se da će Evropski parlament osuditi taj zakon u rezoluciji u četvrtak kojom će se od Komisije tražiti da pokrene brzi pravni postupak protiv Mađarske zbog diskriminacije LGBT osoba.

Evropski poslanici svoj slučaj zasnivaju na izveštaju trojice akademika koji zaključuju da „teška kršenja vladavine zakona“ znače da je izvršna vlast EU pravno opravdana u obustavi plaćanja Mađarskoj radi zaštite poreskih obveznika iz EU.

„Nedostatak transparentnog upravljanja fondovima EU, nedostatak efikasne nacionalne službe tužilaštva i nedostatak garancija nezavisnosti pravosuđa pokazuju da je Mađarska već grubo prekršila osnovne principe vladavine zakona“, navodi se u izveštaju koji su sastavila tri profesora u Pravo i politika EU.

Izveštaj ističe laboratorije u 43 škole koje koštaju po milion evra (850.000 funti) i koje je deo finansirao Evropski socijalni fond. Istraga Evropske komisije otkrila je da je svaka učionica posebno naplaćivana za razvoj udžbenika, iako su svi koristili istu knjigu. Brisel je zatražio otplatu novca nakon što je zaključio da mađarske vlasti nisu ispravile nekoliko „nepravilnosti“ u trošenju.

„Ono što želimo je da vladavina zakona funkcioniše u Mađarskoj, ne zato što imamo fetiš sankcija“, rekao je njmački europarlamentarac Daniel Freund, koji je naručio izvještaj. „U osnovi želimo ponovno uspostavljanje vladavine zakona.“

Evropski poslanici ne predlažu zamrzavanje određene količine novca – Mađarska je 2018. godine od EU dobila 6,3 milijarde evra, što je gotovo 5% njene ekonomije. Mađarska vlada zatražila je dodatnih 7,2 milijarde evra od EU fonda za oporavak od koronavirusa.

Na Komisiji će biti odluka koja će se plaćanja EU zamrznuti, rekao je Freund.

„Mislim da komisija mora da objasni svima ostalima zašto milijarde i milijarde vašeg novca poreskih obveznika odlaze u Mađarsku kada ne postoji sistem upravljanja i kontrole koji funkcioniše na terenu“, rekao je on.

Svaki pokušaj zaustavljanja plaćanja državi EU preko demokratskih provera i ravnoteže bio bi test za regulativu EU o „uslovljavanju“ vladavine prava. Mađarska vlada osporava zakon na evropskom sudu pravde, što izaziva zabrinutost da komisija možda ne želi da deluje.

Glasnogovornik Evropske komisije izjavio je: „Uredba je stupila na snagu 1. januara 2021. i Komisija nadgleda moguća kršenja principa vladavine zakona koja bi bila relevantna po uredbi od prvog dana.“

Orban je ove nedelje od strane Reportera bez granica proglašen za „predatora slobode štampe“.

Ceo tekst pročitajte na portalu Gardijana.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.