EU pozdravila prekid vatre na Bliskom istoku 1Foto: EPA-EFE/ KHALED ELFIQI

Evropska unija je danas pozdravila prekid vatre u pojasu Gaze i ocenila da će samo političko rešenje doneti održivi mir i okončanje palestinsko-izraelskog sukoba, saopštio je visoki predstavnik EU Žozep Borelj.

U saopštenju se pohvaljuju Egipat, Katar, UN, SAD i ostali koji su doprineli prekidu vatre između Izraela i palestinskog ekstremističkog Hamasa u pojasu Gaze.

EU je takođe izrazila žaljenje zbog gubitaka ljudskih života i podsetila da je ukazivala da situacija u pojasu Gaze već dugo nije održiva.

„Samo političko rešenje će doneti održivi mir i okončanje jednog za svagda palestinsko-izraelskog sukoba“, navodi se u saopštenju Borelja i ističe spremnost EU da u potpunosti podrži izraelske i palestinske vlasti u naporima da se postigne rešenje o dve države.

EU zato nastavlja rad sa medjunarodnim partnerima, uključujući SAD, i ostalim partnerima u regionu, kao i sa četvorkom za Bliski istok.

Prekid vatre u pojasu Gaze je zvanično stupio na snagu danas u dva sata po lokalnom vremenu (jedan sat po srednjoevropskom vremenu).

Od početka sukoba 10. maja izraelska vojska je izvršila stotine vazdušnih udara na infrastrukturu Hamasa, uključujući mrežu tunela kako je tvrdila.

Hamas i druge ekstremističke organizacije ispalile su više od 4.000 raketa na izraelske gradove, ali su stotine pale na palestinsku teritoriju i većina je presretnuta.

Poginulo je najmanje 230 Palestinca, uključujući 65 dece, 39 žena, a više od 1.700 ljudi je ranjeno. U Izraelu je poginulo 12 osoba, uključujući dvoje dece i jednog vojnika.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.