EU predstavila strategiju za Indo-pacifički region 1Foto: EPA-EFE/ JULIEN WARNAND

Evropska unija (EU) predstavila je danas strategiju za jačanje ekonomskih, političkih i odbrambenih veza u Indo-pacifikom regionu, samo nekoliko sati nakon što su SAD, Britanija i Australija objavile da su sklopile bezbednosni savez u toj zoni.

EU veruje da region Indo-Pacifika postaje sve važniji s obzirom na sve veći broj stanovnika i političku težinu, njegovu ulogu u globalnoj trgovini i bezbednosti.

Cilj strategije je jačanje i proširenje ekonomskih veza uz poštovanje međunarodnih trgovinskih pravila, pomoć partnerima u borbi sa klimatskim promenama, kao i jačanje saradnje u zdravstvenoj zaštiti kako bi se najmanje razvijene zemlje mogle bolje pripremiti za krize poput pandemije korona virusa.

Strategija, koja dolazi usred rastućih tenzija između SAD i Kine, predviđa i poboljšanje pomorske bezbednosti, kao i pojačane saobraćajne i energetske veze.

EU je već najveći investitor, vodeći partner u razvojnoj saradnji i jedan od najvećih trgovinskih partnera u Indo-Pacifiku, ali želi da pojača svoje učešće s obzirom na porast regionalnih geopolitičkih tenzija koje nanose štetu trgovinskim lancima i podrivaju bezbednost.

Odnosi 27-članog bloka sa Kinom trenutno su na niskoj tački, ali iz EU ističu da strategija nema za cilj suprotstavljanje uticaju Pekinga, iako predviđa produbljivanje trgovinskih i investicionih veza sa Tajvanom.

„Saradnja sa Kinom je od suštinske važnosti u mnogim oblastima, poput klime i biodiverziteta. Naša strategija je saradnja, a ne konfrontacija“, izjavio je novinarima visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel

Novi bezbednosni savez između SAD, Britanije i Australije, koje uključuje isporuku podmornica na nuklearni pogon Australiji, Kina smatra provokacijom. Peking veruje da će to potkopati regionalnu stabilnost i ugroziti napore da se zaustavi širenje nuklearnog naoružanja.

Borel je izrazio žaljenje što EU nije obaveštena o formiranju bezbednosnog saveza. Očekuje se da će ministri inostranih poslova EU o tome razgovarati na sledećem sastanku.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.