EU tuži Mađarsku zbog zakona o LGBT osobama i medijskim slobodama 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

Izvršna vlast Evropske unije tužila je Madjarsku pred najvišim sudom EU zbog restriktivnog zakona o LGBT pitanjima i slobodi medija.

Evropska unija već godinu dana pokušava da navede Mađarsku da promeni zakon koji zabranjuje sadržaj koji prikazuje ili promoviše homoseksualnost. Evropska komisija je saopštila da „diskriminiše ljude na osnovu njihove seksualne orijentacije i rodnog identiteta“.

„Komisija smatra da zakon krši pravila unutrašnjeg tržišta, osnovna prava pojedinaca posebno LGBT osoba kao i u pogledu tih osnovnih prava vrednosti EU“, navodi se u saopštenju.

Ovo je najnoviji potez u dugoj političkoj borbi u kojoj Brisel doživljava premijera Viktora Orbana kao nekog ko namerno odstupa od temelja zapadne demokratije, dok Mađarska prikazuje Evropsku komisiju kao telo koje se preterano meša u unutrašnju politiku i nameće moralne standarde koje smatra previše liberalnim.

Mađarska desničarska vladajuća stranka prošle godine je zabranila prikazivanje homoseksualizma ili promene pola u medijima čija su ciljna grupa maloletne osobe.

Informacije o homoseksualnosti takođe su zabranjene u školskim programima seksualnog obrazovanja, ili u filmovima i reklamama dostupnim maloletnicima.

Vladajuća partija Fides tvrdi da su mere namenjene zaštiti dece od pedofilije. Međutim zakon je izazvao velike proteste u glavnom gradu Budimpešti, a kritičari, među kojima su brojne međunarodne organizacije za ljudska prava, rekli su da mere stigmatizuju LGBTK osobe i poistovećuju ih sa pedofilima.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen nazvala zakon „sramotnim“ i suprotstavila mu se pravnim procedurama. Današnja odluka je najnoviji korak u tenzičnom procesu.

Istovremeno, Komisija je dugo kritikovala ograničavanje medijskih sloboda u državi članici EU i danas je tužila Mađarsku pred Evropskim sudom pravde jer veruje da je ugasila radio stanicu jer je odbila da se pridržava vladine propagnde.

Komercijalna stanica Klubradio, koja je ugašena pre više od godinu dana, bila je jedan od poslednjih radio kanala u Mađarskoj koji je redovno prikazivao opozicione političare i druge kritičke glasove tokom svojih vesti i programa razgovora.

Kritičari vlade kažu da je liberalni stav ove stanice doveo do diskriminatorne odluke državnog medijskog regulatora kada je odbio da Klubradiju obnovi dozvolu za emitovanje.

Stanica emituje samo onlajn otkako je izgubila radio frekvenciju.

„Komisija EU smatra da Mađarska krši zakon EU primenom nesrazmernih i netransparentnih uslova na obnavljanje prava Klubradija na korišćenje radio spektra“, navodi se u saopštenju EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari