EU: Vlasti BiH treba da obezbede održavanje izbora u skladu s evropskim standardima 1Ilustracija: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Delegacija EU u BiH saopštila je danas da vlasti Bosne i Hercegovine treba da obezbede sprovođenje lokalnih izbora u skladu s evropskim standardima, kao prioritet u ispunjavanju 14 ključnih obaveza iz Mišljenja Evropske komisije o zahtevu te zemlje za članstvo u Uniji.

„Očekujemo da lokalni izbori budu održani nesmetano ove godine, uključujući Mostar, kao i poboljšanja demokratskih procesa i izbornih standarda“, navela je Delegacija EU u BiH.

U saopštenju se navodi da su šef Delegacije EU u BiH Johan Satler i šefovi misija EU u BiH o tome danas razgovarali sa članovima Predsedništva BiH.

„EU i dalje ističe da su BiH potrebne konkretne ekonomske reforme, kako bi njena ekonomija bila spremnija za Evropu. Spremni smo da podržimo vlasti BiH u svim reformama koje preduzimaju kako bi unapredili modernizaciju zemlje i njenu sposobnost da preuzme obaveze članstva u EU“, dodaje se u saopštenju.

Delegacija EU u BiH navela je i da bi uoči majskog samita EU-Zapadni Balkan u Zagrebu vlasti BiH trebalo da iskoriste priliku i da pokažu spremnost da „unaprede život gradjana i preduzmu istinske napore na pomirenju i prevazilaženju nasledja prošlosti, kao neizbežnog dela procesa pristupanja EU“.

„Uspeh u ovom poduhvatu važan je kako za Bosnu i Hercegovinu, tako i za celu Evropu“, stoji u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari