Foto: EPA-EFE/PATRICK SEEGER

Izbori za Evropski parlament biće održani od 23. do 26. maja, a rezultati Eurobarometra objavljeni mesec dana uoči glasanja pokazuju da veliki deo građana tek treba animirati i uveriti da izđu na birališta.

S obzirom na aktielni politički kontekst unutar EU i neizvesnost Bregzita, izračunati su prosečni podaci za 27 država članica Unije, dok su podaci za Ujedinjeno Kraljevstvo prikazani odvojeno.

Uporedni podaci u odnosu na jesenji i prolećni Eurobarometar pokazuju da je jesenas 53 odsto građana Velike Britanije bilo za ostanak u EU, a sada ih to želi 45 odsto.

Istovremeno je blago povećan broj onih koji bi – kad bi se referendum ponovio, podržali Bregzit – sa 35 na 37 odsto. Rezultati pokazuju da čak 61 odsto građana na nivou Unije smatra da je članstvo u EU dobra stvar, a tek 10 odto da nije i to je najbolji rezultat u više od 25 godina.

Većina građana država članica EU – njih 68 posto, smatra da njihova zemlja ima koristi od članstva u Uniji.

Na pitanje kako bi sutra glasali na referendumu o izlasku iz EU, 68 odsto Evropljana bi se izjasnilo za ostanak.

Prolećni Eurobarometar pokazuje da građani kao prioritetne teme u kampanji za evropske izbore u maju ističu ekonomiju, ekonomski rast, mogućnosti zapošljavanja, migraciju, klimatske promene i borbu protiv terorizma.

Prema tom istraživanju čak jedan od dva Evropljana smatra da Unija ide u pogrešnom smeru.

U telefonskom istraživanju početkom aprila, takozvanom Fleš Eurobarometru (Flash Eurobarometer), koji je naručio Evropski parlament, rezultati su pokazali kako 80 odsto Evropljana smatra da je ono što povezuje evropske građane važnije od onoga što ih razdvaja.

Povezani tekstovi