Evropljani odobravaju odgovor EU na rat u Ukrajini 1Foto: Pixabay

U svim članicama EU građani u velikoj meri podržavaju odgovor Unije na rusku invaziju Ukrajine, pokazalo je novo istraživanje Eurobarometar čiji su rezultati objavljeni danas.

Većina Evropljana misli da je od početka rata EU pokazala solidarnost (79 odsto) i da je bila ujedninjena (63 odsto) i brza (58 odsto) sa reakcijama.

Ispitanici se široko zalažu za nepokolebljivu podršku Ukrajini i njenom narodu, istakla je Evropska komisija koja je objavila rezultate istraživanja.

Kako se navodi, devet od deset ispitanika odobrava pružanje humanitarne pomoći ljudima pogođenim ratom, 88 odsto odobrava ideju da se u EU dočekaju ljudi koji beže od rata a 80% odobrava finansijsku pomoć Ukrajini.

Takođe se 66 odsto ispitanih građana EU slaže da „Ukrajina treba da se priključi EU kada bude spremna“, 71 odsto veruje da je Ukrajina deo evropske porodice a 89 odsto oseća simpatije preme Ukrajincima.

Istraživanje je ukazalo i na veoma veliku podršku uvođenju sankcija Rusiji nakon napada na Ukrajinu.

Velika većina građana EU (80 odsto) podržava ekonomske sankcije Rusiji a 79 odsto odobrava sankcije oligarsima jer, kako se navodi, ruska politička elita odgovorna za invaziju treba da plati ekonomsku i političku cenu.

Dve trećine Evropljana odobrava da EU finansira kupovinu i isporuku vojne opreme Ukrajini a tri četvrtine smatra da je rat u Ukrajini pokazao da je unutar Unije potrebna veća vojna saradnja.

Rezultati istraživanja takođe pokazuju široku podršku akcijama EU u sektoru energetike sa ciljem da se smanji zavisnost od ruskog fosilnog goriva.

Više od 80 odsto građana slaže se da EU treba da napuni skladišta gasa pre zime i da preduzme mere za povećanje energetske efikasnosti, kao i da je rat u Ukrajini naglasio potrebu za ulaganjima u obnovljive energije.

Devet od deset isptanih se slaže sa merama na evropskom nivou za ograničavanje uticaja rastućih cena energije na potrošače i kompanije a 86 odsto kaže da će te rastuće cene značajno uticati na njihovu kupovnu moć.

Specijalizovano istraživanje Evropske komisije obavljeno je sredinom aprila a obuhvatilo je više od 26.000 građana EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.