Evroposlanici: Zaštititi Svetu Sofiju 1Foto: EPA-EFE/SEDAT SUNA

Skoro 100 evroposlanika izrazilo je nezadovoljstvo odlukom Turske da jedan od najpoznatijih pravoslavnih hramova na setu Svetu Sofiju ponovo pretvori u džamiju i pozvali su da se preduzmu mere za njeno očuvanje kao dela svetske kulturne baštine.

U dopisu upućenom šefu evropske diplomatije Đosepu Borelju i Unesku poslanici Evropskog parlamenta navode da „instrumentalizovanjem Svete Sofije, s ciljem vršenja pritiska na Evropu, Turska nedvosmisleno pokazuje aktivno nepoštovanje međunarodnog prava i evropskih vrednosti“, prenosi Hina.

Evroposlanici u dopisu pozivaju Unesko da preduzme „odgovarajuće mere na očuvanju ovog lokaliteta svetske baštine, kao i na zaštiti međunarodnih sporazuma i Uneskovog okvira, kako bismo podržali glavne evropske vrednosti i načela“.

Unesko je najavio da će već na sledećoj sednici ponovno razmotriti status Svete Sofije, koja se od 1985. godine nalazi na listi svetske kulturne baštine, a izraženo je žaljenje što je odluka doneta „bez dijaloga ili prethodnog obaveštenja“.

Najviši turski sud prošle nedelje je poništio odluku oca moderne Turske Mustafe Kemala Ataturka iz 1934. godine, kojom je Sveta Sofija prestala da bude džamija i pretvorena je u muzej.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Evroposlanici: Zaštititi Svetu Sofiju”

  1. i Panteon, nekada rimski hram, pretvoren u katoličku crkvu, što je i danas? Ne vidim razliku.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.