UNESKO strahuje od štete na kulturnim objektima u Ukrajini zbog rata 1UNESKO Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Unesko je upozorio danas na štetu koju bi rat Rusije protiv Ukrajine mogao da nanese kulturnom nasleđu te zemlje, i pridružio se rastućim osudama kulturnih institucija zbog ruske invazije na Ukrajinu. 

Agencija UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) je objavila da radi na proceni ukrajinskih obrazovnih i kulturnih instutucija i lokacija koje su UN uvrstile u spisak svetske baštine.

U Ukrajini se nalazi sedam lokacija određenih kao lokacije svetske baštine uključujući katedralu Svete Sofije u glavnom gradu Kijevu.

Druge lokacije na UN listi nalaze se u zapadnom gradu Lavovu, u crnomorskoj luci Odesi, i u drugom po veličini gradu Harkovu. U sva četiri grada bilo je ruskih artiljerijskih napada i bombardovanja.

„Moramo očuvati ovo kulturno nasleđe kao svedočanstvo prošlosti i kao vektor za mir u budućnosti“, rekla je generalna direktorka Uneska, Odre Azule.

U saopštenju ona je rekla da ta UN agencija koordiniše napore sa ukrajinskim vlastima da ključne istorijske spomenike i lokacije širom Ukrajine što je pre moguće obeleži međunarodno priznatim znakom za zaštitu kulturnog nasleđa tokom rata.

Unesko će takođe organizovati sastanak sa direktorima muzeja da im pomogne da očuvaju kolekcije muzeja i kulturno vlasništvo dok besni rat.

Najmanje sedam obrazovnih institucija oštećeno je u napadima protekle nedelje uključujući Nacionalni univerzitet Karazin u Harkovu u sredu, navodi se u saopštenju.

Amsterdamski Muzej Ermitaž saopštio je danas da je prekinuo saradnju s Muzejom Ermitaž u Sankt Peterburgu. Muzej u Amsterdamo naveo je da se dugo distancirao od politike u Rusiji pod predsednikom Vladimirom Putinom dok je gradio bliske veze sa Ermitažom što mu je dalo pristup „jednoj od najčuvenijih umetničkih zbirki“ iz kojih je mogao da uzima eksponate za izložbe.

„Ruski napad na Ukrajinu čini da držanje distance više nije održivo. Naš Upravni odbor odlučio je da prekine veze sa Državnim muzejom Ermitaž“, saopštio je holandski muzej.

Muzej je izrazio nadu da će moći da obnovi veze kada se vrati mir i „nastupe promene u budućnosti Rusije“.

U još jednom potezu kulturne izolacije Moskve Švedska akademija koja daje Nobelovu nagradu za književnost prekinula je dugogodišnju praksu da ne daje političke izjave i osudila rusku invaziju.

Akademija je navela da su njena istorija i misija duboko ukorenjene u tracidijama slobode izražavanja, uverenja i traganja.

„Pridružujemo se radovima naših srodnih akademija, književnih i kulturnih institucija, ustanova višeg obrazovanja, branilaca slobode medija, organizacija za ljudska prava i pojedinačnih država u izražavanju gnušanja pred neopravdanim napadom ruske vlade na Ukrajinu i njen narod“ navela je švedska akademija.

U protekloj nedelji Holivud se pridružio međunarodnim filmskim festivalima, orkestrima, umetničkim postavkama i drugim kulturnim institucijama u stavljanju Rusije na crnu listu i promovisanju ukrajinskih umetnika u znaku solidarnosti.

Ruski baletski teatar, nezavisna baletska kompanija s multinacionalnim ansamblom koji je na turneji u SAD, preimenovao se danas u RTB Balet teatar i istakao slogan „Igramo za mir. Mi smo sa Ukrajinom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.