Evropska unija uvela sankcije Viktoru Janukoviču i njegovom sinu 1EPA/Alejandro Ernesto

Zemlje članice Evropske unije (EU) uvele su sankcije bivšem predsedniku Ukrajine Viktoru Janukoviču i njegovom sinu zbog navodne uloge u ugrožavanju bezbednosti Ukrajine.

U izjavi Evropskog saveta od 4. avgusta navodi se da su njih dvojica dodati na postojeću listu sankcija EU „zbog njihove uloge u potkopavanju ili pretnji teritorijalnom integritetu, suverenitetu i nezavisnosti Ukrajine, kao i stabilnosti i bezbednosti države“.

Savet je, kako piše RSE, saopštio da preduzima akciju kao odgovor na „tekuću neopravdanu i ničim izazvanu rusku vojnu agresiju protiv Ukrajine“.

Janukovič je bio predsednik Ukrajine četiri godine do svrgavanja u februaru 2014. u ustanku protiv okretanja njegove vlade od Zapada prema Moskvi.

Rusija je na poraz svog saveznika odgovorila zauzimanjem ukrajinske teritorije na Krimskom poluostrvu i u istočnom regionu Donbas. Moskva je pokrenula invaziju punog opsega u februaru 2022.

Dokument o sankcijama objavljen u Službenom listu EU optužuje Janukoviča da planira da se vrati na vlast u Ukrajini ako ruska invazija uspe i predsednik Volodimir Zelenski bude svrgnut sa vlasti.

Janukovič je bio deo ruske specijalne operacije koja je imala za cilj smenu ukrajinskog predsednika tokom prvih faza tekuće invazije, navodi se u službenom listu EU pozivajući se na „različite izvore“.

Sankcije protiv Janukovičevog sina, Oleksandra Janukoviča, donete su iz istih razloga i zbog „provođenja transakcija sa separatističkim grupama u regionu Donbas u Ukrajini“.

Kao sankcionisane osobe, njih dvojica podležu zabrani izdavanja viza za EU i zamrzavanju imovine koju poseduju unutar bloka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.