Viktor Orban Foto: EPA-EFFE-PATRICK SEEGER

Kako prenosi N1, zakonska procedura protiv Mađarske pokreće se zbog podrivanja demokratije i kršenja „stalnih vrednosti“ EU od strane premijera Viktora Orbana. Sa 448 glasova za, 197 protiv i 48 suzdržanih rezolucija je usvojena na plenarnoj sednici parlamenta u Strazburu.

Šef diplomatije Mađarske Peter Sijarto je, kako prenose evropske agencije, najavio da će Mađarska tražiti pravne načine za osporavanje odluke EP, tvrdeći da glasovi uzdržanih nisu uzeti u obzir i da je upravo to promenilo ishod glasanja.

„Današnja odluka Evropskog parlamenta nije ništa drugo, nego sitna osveta promigrantskih političara protiv Mađarske“, izjavio je Sijarto, ocenivši kako je odluka doneta prevarom i „protivno svim relevantnim pravilima iz Ugovora o EU“.

Evroparlament usvojio je danas izveštaj Kluba poslanika Zelenih/Evropskog slobodnog saveza koje poziva Evropsko veće da „u skladu s članom 7. stavom 1. Ugovora o EU, utvrdi kako postoji očita opasnost da Mađarska teško krši vrednosti na kojima se temelji Evropska unija“.

Aktiviranje člana 7 Ugovora o EU teoretski bi moglo dovesti do oduzimanja prava glasa u Svetu EU, ali – urkos činjenici da je EP izveštaj izglasao dvotrećinskom većinom – oduzimanje prava glasa Mađarskoj mora biti jednoglasno što znači da ga moraju podržati sve zemlje članice.