Evropski sud osudio Grčku, njenom novinaru dao za pravo 1Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Evropski sud za ljudska prava (ECHR) je osudio Grčku zbog kršenja slobode izražavanja „neophodnog demokratskom društvu“, pošto je sa šest meseci zatvora kaznila jednog novinara koji je u lokalnom mediju direktora škole nazvao „neonacistom“.

Novinara Efstratiosa Balaskasa je 2013. godine osudio krivični sud ostrva Lezbos po prijavi direktora škole koga je novinar opisao kao „neonacistu“ i „teoretičara“ neonacističke i ksenofobične stranke „Zlatna zora“ koja je u to vreme bila u punoj snazi.

Sve žalbe novinara na presudu su potom odbačene u višim sudovima, kao i njegovo objašnjenje da su ti njegovi izrazi o direktoru bili „vrednosne ocene, zasnovane na obilnim dokazima“.

Direktor škole na Lezbosu je na svojoj veb stranici objavljivao „postove o arijevskoj rasi i nacionalsocijalizmu“, i „pozivao Grke da glasaju za ‘Zlatnu zoru’ „, konstatovao je ove nedelje Evropski sud.

Evropski sud za ljudska prava je ocenio da zbog toga grčki sudovi „nisu imali opravdanja za izricanje zatvorske kazne“ novinaru, što je „neizbežno štetilo javnoj debati“.

Grčkoj državi je naloženo da neosnovano osuđenom npvinaru plati 1.603 evra za materijalnu štetu i 10.000 za moralnu.

Vođa „Zlatne zore“, njegovi glavni saradnici i neki od članova nedavno su osuđeni na kazne višegodišnjeg zatvora zbog jednog ubistva i mnogobrojnih slučajeva nasilja nad migrantima i simpatizerima levice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari