avion f-16Foto: EPA-EFE/Roman Zawistowski

Ukrajinski piloti su posetili SAD i već je izabran tip aviona koji će biti isporučen Ukrajini, saopštio je nedavno glavni portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Jurij Ignat. Anonimni ukrajinski odbrambeni i vojni stručnjak iz Kijeva objasnio je portalu The Var Zone da bi na osnovu koncepta razvoja ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, višenamenski avion koji im je potreban mogao da bude „neka varijanta američkog borbenog aviona F-16“.

Procena je u potpunosti u skladu sa onim što je portparol ukrajinskog borbenog vazduhoplovstva Jurij Ignat ranije rekao za Air Force Magazine. On je rekao da bi dve eskadrile F-16, od po 12 aviona plus rezerve, u početku bile dovoljne da pomognu u preokretanju rata protiv ruskog vazduhoplovstva. Ukrajina, rečeno je ovom trgovačkom časopisu, ima najmanje 30 pilota sa dovoljnim znanjem engleskog jezika da putuju u SAD na obuku pilota borbenih aviona, zajedno sa odgovarajućim inženjerima i timovima za održavanje.

„Da naučimo prvu fazu poletanja i sletanja i letenja od tačke A do tačke B trebaće nam nekoliko nedelja, ali da naučimo kako da se borimo na ovim mašinama i kako da koristimo njihove rakete biće potrebno najmanje šest meseci“, saopštio je portparol ukrajinske borbene avijacije putem video poziva iz grada Vinice, prenosi Slobodna Dalmacija.

Portparol Pentagona rekao je medijima da nema šta da saopšti u vezi sa odobrenjem SAD za isporuku borbenih aviona Ukrajini.

„Nije mi poznato da se bilo koji ukrajinski pilot trenutno obučava u Sjedinjenim Državama, uprkos onome što govore strani mediji“, rekao je brigadni general Pat Rajder na najnovijoj konferenciji za štampu američkog Ministarstva odbrane. Pregovori o ukrajinskoj nabavci F-16 i obuci pilota očigledno su još uvek u fazi značajne zavere. Iako je odlukom Predstavničkog doma SAD u planovima odbrane za 2023. godinu predviđeno finansiranje obuke ukrajinskih pilota na američkim borbenim avionima, konkretna formulacija ovoga još nije objavljena u javnosti, iako je sam akt potpisao predsednik Džo Bajden.

Mogućnost snabdevanja Ukrajine borbenim avionima F-16 nedavno je javno istakla Holandija. Dok je ceo zapadni svet čekao odluku Nemačke o isporuci tenkova Leopard 2, iz Holandije se pojavila ideja o slanju zapadnih borbenih aviona u Kijev, koje bi koristili ukrajinski piloti. Holandska vlada je zvanično saopštila da će razmotriti isporuku borbenih aviona F-16 Ukrajini ako to zatraži vlada u Kijevu, a ta ideja je naišla na „otvoreni um” tokom parlamentarne debate.

Čak i pre rata, Ukrajina je želela da kupi nove ili polovne zapadne borbene avione kako bi zamenila svoju flotu zastarelih aviona Suhoj i MIG-29 sovjetske proizvodnje. Kijevski zvaničnici su još 2021. godine pregovarali sa Lockheed Martinom, proizvođačem F-16, koji im je ponudio nove lovce ili modernizaciju polovnih.

Nakon nedavne odluke američke vlade da Ukrajini isporuči desetine tenkova M1 Abrams, skora odluka Vašingtona da isporuči F-16 nikoga ne bi previše iznenadila. U martu prošle godine, samo nekoliko nedelja nakon ruske invazije na Ukrajinu, Poljska je Kijevu ponudila celu svoju flotu MiG-ova 29 u zamenu za F-16 iz SAD. Pentagon je tada ocenio da ova ponuda nije održiva i da „predstavlja ozbiljnu zabrinutost” za NATO. Pretpostavka je da nisu hteli da izlože modernizovane sisteme upravljanja poljskih MiG-ova, modifikovane po NATO standardu, da padnu u ruke Rusije.

Međutim, u mesecima koji su usledili, Ukrajina je pokrenula veoma uspešne kontranapade na ruskoj strani i Kijevu je donirano mnogo teškog naoružanja koje je u početku bilo pod potpunim embargom SAD i Zapada, uključujući Himars, oklopne transportere i tenkove. Kao odlučujući za zvaničnu odluku o isporuci F-16 ili nekog drugog zapadnog aviona Ukrajini naveden je predstojeći sastanak partnera NATO-a u američkoj vazduhoplovnoj bazi Ramštajn, koji bi trebalo da se održi sredinom februara.

Čuveni ukrajinski pilot Vadim Vorošilov, pozivni znak Karaja, takođe je nedavno u intervjuu za ukrajinsku pravdu naglasio da bi paralizovali neprijatelje u ukrajinskom vazdušnom prostoru ako bi primili zapadne bombardere.

„Potrebni su nam masivni avioni poput F-16. Ja sam njihov pristalica jer im je tržište veliko, pa nema problema sa servisiranjem i municijom… Naravno, ima aviona koji su, rekao bih, skoro savršeni po borbenim mogućnostima. To su F-22 i F-35. Ali trenutno bi F-16 umnogome poboljšao situaciju i pomogao našim odbrambenim snagama“, rekao je Vorošilov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.