Fajnenšl tajms: Srbiji se "žuri" da ublaži energetsku zavisnost od Rusije 1Foto: EPA-EFE/SHAMIL ZHUMATOV

Srbija razmatra mogućnost kupovine većinskog udela u državnoj energetskoj kompaniji Naftna industrija Srbije (NIS) od ruske energetske kompanije Gasprom njeft, piš Fajnenšl tajms.

Kako prenosi Jutarnji list, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbija ne želi toliko da zavisi od Rusije u energetici, koja je trenutno pod međunarodnim sankcijama zbog rata u Ukrajini, i da s tim u vidu priprema šest projekata, uključujući bližu saradnju sa Mađarskom.

– Ludo je što ranije nismo razgovarali o saradnji i izgradili tu infrastrukturu – rekao je Vučić i dodao: „Mi u Evropi nismo navikli na ratove, ali sada je situacija drugačija. Skoro sve se promenilo. Zato žurimo. .“

Srbija je ostala izložena nakon što su Rusi preuzeli kontrolu nad NIS-om i nakon što Beograd ove godine nije uspeo da se dogovori o energetskoj saradnji sa drugim dobavljačima.

Srbija je poslednjih nekoliko godina sav gas i polovinu nafte nabavljala od Rusije.

Budući da će u decembru ove godine Rusiju pogoditi nova runda sankcija, Hrvatska neće moći da isporučuje rusku naftu Srbiji. Ukoliko Brisel ukine izuzetak koji je ranije dao Srbiji, NIS više neće moći da sarađuje sa subjektima iz Evropske unije. NIS će tada de fakto moći da „stavi ključ u bravu“ jer svu naftu dobija preko Hrvatske.

Prema tvrdnjama tri izvora, nekoliko grupa, uključujući Vladu Srbije i mađarsku energetsku kompaniju MOL, razmatralo je kupovinu većinskog udela u NIS-u. Međutim, pregovori su zastali.

MOL nije želeo da komentariše ove navode.

NIS trenutno radi normalno jer je svoje pogone prilagodio da može da prerađuje naftu iz Iraka i zato što ga je Brisel izuzeo iz sankcija koje je uveo Rusiji.

Vučić je rekao da Srbija, kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, mora da razmotri sve opcije, uključujući i preuzimanje NIS-a i saradnju sa drugim dobavljačima.

„Kada bi postojale druge sankcije ruskim kompanijama, to bi za nas bio veliki problem. Moramo svejedno da delujemo… moramo da obezbedimo našim građanima naftu i gas. Ako niko ne želi da sarađuje sa NIS-om… onda nešto ćemo uzeti, ali to za sada nije tako“, rekao je Vučić.

U vreme kada Srbija još uvek zavisi od ruskog gasa, Vučić mora da bude oprezan. Predsednik Srbije, koji je u aprilu ove godine osvojio još jedan predsednički mandat, planira da u narednim godinama uloži milijarde dolara u unapređenje energetske infrastrukture. Plan uključuje naftovode i gasovode do Bugarske, Rumunije, Severne Makedonije i moguće Crne Gore.

Vučić je prošlog meseca sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom razgovarao o energetskoj diversifikaciji Srbije. Na sastanku je bilo reči i o priključenju Srbije na mađarsku energetsku mrežu i partnerstvu u oblasti električne energije. Ukoliko se dve zemlje dogovore, Srbija bi mogla da dobije čak 600 MV struje.

Potpuno verujemo u Mađarsku i u ovakav energetski savez“, rekao je Vučić.

Međutim, kako srpska privreda nije efikasna, biće joj potrebno znatno više energije za proizvodnju BDP-a koji bi odgovarao proseku EU.

Što se gasa tiče, srpsko-bugarska saradnja na ovom planu omogućila bi Srbiji da svake godine uveze dodatnih 1,8 milijardi kubnih metara, što je otprilike polovina gasa koji Srbi potroše za godinu dana. Srbija trenutno pregovara i sa Azerbejdžanom.

Vučić je rekao da Srbija može da pristupi transjadranskim i transanadolskim gasovodima i LNG terminalima u Grčkoj pomoću gasovoda koji bi je povezivao sa Severnom Makedonijom. Sve je to deo našeg plana diverzifikacije“, kaže Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.