Fauči: Vakcinisanim Amerikancima sa slabim imunitetom možda je potrebna treća doza 1Foto: EPA-EFE/KEVIN DIETSCH

Glavni američki stručnjak za zarazne bolesti Entoni Fauči ocenio je danas da bi vakcinisanim Amerikancima čiji je imuni sistem ugrožen mogla biti potrebna dodatna doza vakcine protiv kovida-19, javlja Rojters ukazujući da se Sjedinjene Države suočavaju sa rastom zaraženih delta varijantom korona virusa.

Fauči je u intervjuu za CNN rekao da se radi o „pacijentima koji su imali transplantacije, koji su prošli hemoterapiju zbog karcinoma, koji imaju autoimune bolesti, koji su na imunoterapiji“, rekavši da su to prvi kandidati za „eventualno treću revakcinaciju“, koja će verojatno uslediti.

On je naglasio da zdravstveni stručnjaci „aktivno razmatraju“ razmatraju i da li ipak treba uvesti uputstva za nošenje maski i za Amerikance koji su vakcinisani.

Ukazujući na studije koje pokazuju da je možda došlo do pada imuniteta osoba koje su vakcinisane, Fauči je rekao kako američki zdravstveni zvaničnici analiziraju podatke kako bi odredili u kom trenutku će biti potrebna revakcinacija.

Britanska agencija podseća da je prošle sedmice izraelsko ministarstvo zdravstva prijavilo smanjenje efikasnosti fajzerove bakcine u sprečavanju zaraza i simptomatskih bolesti.

Izraelski stručnjaci su istovremeno rekli da je vakcina protiv korona virusa, koju su razvili Fajzer i BajoNTek, data u dve doze, i dalje visoko efikasna u sprečavanju ozbiljnog oboljenja.

Opadanje efikasnosti podudara se sa širenjem delta varijante, koja je sada dominantan soj u Izraelu, navodi Rojters.