I u SAD četvrta doza za određene grupe, u Srbiji mogu svi da je prime 1foto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Fajzer i Biontek predali su juče zahtev američkoj Agenciji za hranu i lekove da odobri upotrebu četvrte (druge buster) doze njihove vakcine za starije od 65 godina koji su prethodno primili neko od odbrenih kovid cepiva u Americi. Na taj način otvara se put da se i SAD pridruže državama koje savetuju drugu buster dozu za određene grupe građana. U Srbiji takav savet takođe postoji ali za razliku od ostalih zemalja data je mogućnost i da svi koji hoće prime četvrtu dozu.

Fajzer je u saopštenju za medije koje prati predaju zahteva za odobrenje četvrte doze naveo dva skupa podataka koji govore u prilog primene dodatne zaštite.

Prvi se odnosi na podatke izraelskog Ministarstva zdravlja koje je pratilo 1,1 milion starijih od 60 i koje je zaključilo da je učestalost obolevanja dva puta manja među onima koji su primili četvrtu dozu. Takođe, učestalost teške forme bolesti bila je četiri puta manja među ovom grupom u poređenju sa onima koji nisu dobili drugu buster dozu.

Fajzer u svom saopštenju navodi i podatke iz druge izraelske studije sprovedene među zdravstvenima radnicima među kojima je njih 154 dobilo četvrtu dozu. Kako se navodi, oni koji su primili četvrtu dozu imali su veći nivo neutrališućih antitela u poređenju sa osobama koje nisu dobile ovaj dodatni vid zaštite.

U Americi četvrta doza vakcine odobrena je za određene grupe imunokompromitovanih pacijenata.

Govoreći o uvođenju četvrte doze vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti Entoni Fauči kazao je da će ona po svoj prilici biti potrebna ali ne za sve građane, već za određene grupe ljudi.

Drugu buster dozu za određene kategorije do sada je preporučilo nekoliko država – Izrael, Danska, Čile… Među onima kojima je četvrta doza preporučena uglavnom se nalaze stariji i osobe čiji je imuni sistem inače oslabljen.

Prema poslednjoj odluci nadležnih u Srbiji četvrtu dozu mogu da prime svi građani kojima je prošlo pet meseci od primanja treće doze.

Ipak, naglašeno je da bi ovaj vid zaštite pre svega trebalo da dobiju stariji od 60, osobe sa imunodeficijencijom i zaposleni u zdravstvenim ustanovama.

Kada je data preporuka o trećoj dozi, tada je rečeno da bi bilo najbolje da to bude RNK vakcina. Ovoga puta takvo uputstvo nije dato.

-Ostavlja se mogućnost da osoba koja se vakciniše izabere vrstu vakcine koja će biti primenjena kao druga buster doza – piše u Stručno-metodološkom uputstvu koje se odnosi na vakcinaciju u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari