Federalni sud blokirao Bajdenovu uredbu o obaveznoj vakcinaciji zdravstvenih radnika u 10 država 1Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW

Federalni sudija blokirao je danas uredbu administracije predsednika Džozefa Bajdena o obaveznoj vakcinaciji hiljada zdravstvenih radnika u 10 država koje su podnele tužbu.

U sudskoj odluci je navedeno da federalni centri za medicinsku negu i pomoć nemaju jasna ovlašćenja od Kongresa da narede zaposlenima koji učestvuju u dva vladina programa zdravstvene zaštite za starije, invalidne i siromašne da se vakcinišu.

Preliminarna zabrana američkog okružnog sudije Metjua Šelpa sa sedištem u Sent Luisu odnosi se na države koje su podnele tužbu: Aljasku, Arkanzas, Ajovu, Kanzas, Misuri, Nebrasku, Nju Hempšir, Severnu Dakotu, Južnu Dakotu i Vajoming. Slične tužbe su u toku i u drugim državama.

Bajdenova uredba o obaveznoj vakcinaciji obuhvata više od 17 miliona radnika širom zemlje u oko 76.000 zdravstvenih ustanova i pružalaca zdravstvene kućne nege, koji do 6. decembra treba da prime prvu dozu a drugu do 4. januara.

Današnja sudska odluka je druga koja je blokirala sprovođenje uredbe o obaveznoj vakcinaciji.

Federalni sud je ranije suspendovao odluku administracije o obaveznoj vakcinaciji u kompanijama koje imaju više od 100 zaposlenih.

Sudija je naveo da su federalni zvaničnici verovatno prekoračili svoja zakonska ovlašćenja.

Glavni tužilac Misurija Erik Šmit koji je podneo tužbu u ime država, rekao je da uredba o obaveznoj vakcinaciji predstavlja  „prekoračenje ovlašćenja“ od strane onih koji „korona virus koriste kao oruđe“ za kontrolu nad ljudima.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.