Fejsbuk prebacuje u SAD upravljanje podacima britanskih korisnika 1Foto: EPA-EFE/LUONG THAI LINH

Fejsbuk je odlučio da iduće godine prebaci u SAD upravljanje podacima korisnika iz Velike Britanije, što je do sada bilo u Irskoj za zemlje članice EU.

Kompanija je navela da je ta promena posledica Bregzita i „neizvesnosti koje postoje“.

Na osnovu te odluke pravna odgovornost za britanske korisnike će preći iz Fejsbuka u Irskoj na matičnu kompaniju Fejsbuka u Americi, a Gugl je sličnu odluku objavio u februaru.

Do sada su svi evropski korisnici Fejsbuka, uključujući i Britance, zavisili od podružnice Fejsbuka u Irskoj gde ta grupa ima sedište za evropski kontinent.

Fejsbuk koji je dodao da svi njegovi neevropski korisnici već vezani za njihovo američko sedište, navodi da neće biti nikakvih promena u upravljanju ličnim podacima ili u ponuđenim uslugama.

Opšti propis o zaštiti podataka u Velikoj Britaniji, nastao na osnovu propisa uspostavljenih na nivou EU, biće  primenjen na britanske korisnike.

Organizacija Open Rights Group koja se bori za očuvanje digitalnih prava i sloboda, smatra da je Fejsbuk doneo ovu odluku da bi izbegao evropske propise koji su među najstrožim na svetu.

Ta objava znači da evropske akcije za ograničenje moći tehnoloških giganata neće biti primenjiva na britanske građane, rekao je direktor organizacije Džim Kilkok. On smatra da te kompanije mogu da vrše pritisak da se ublaže britanski propisi i u Velikoj Britaniji dozvole postupci koje kompanije ne mogu da rade u EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.