Foto: Pixabay / Simon

Fejsbuk je objavio da uklanja profile određenih vojnih zvaničnika Mijanmara sa Fejsbuka i Instagrama kako bi sprečio širenje „mržnje i dezinformacija“.

„Zabranjujemo pristup korisničkim računima 20 pojedinaca i organizacija iz Mijanmara, uključujući profil generala Min Aung Hlainga, glavnog komandanta oružanih snaga, kao i profil vojne televizijske mreže Myawady“, saopšteno je iz Fejsbuka.

Precizirali su da uklanjaju ukupno 18 Fejsbuk naloga, jedan Instagram profil i 52 Facebook stranice, koje prati skoro 12 miliona ljudi, prenosi Fena.

Iz najveće svetske društvene mreže su rekli da je dosad uklonjeno 46 stranica i 12 računa koji su korišteni u koordiniranom „neautentičnom“ ponašanju na Fejsbuku, prenosi agencija Rojters.

Istražitelji Ujedinjenih nacija zatražili su ranije u ponedeljak da se komandantima vojske Mijanmara sudi za genocid, zločine protiv čovečnosti i ratne zločine počinjene nad muslimanskom manjinom Rohinjama.

Tročlani tim istražitelja Veća UN-a za ljudska prava prikupio je stotine navoda proteranih Rohinja, satelitske snimke i druge informacije koje je objavio u izveštaju, prenela je Beta.

Tim je naveo da je prema „konzervativnim“ procenama gotovo 10.000 ljudi ubijeno u nasilju.

Istražitelji nisu imali pristup delovima Mijanmara gde su se dogodili zločini, pa je nemoguće izneti tačne procene, preneo je Associated Press.

Istražiteljski tim je prikupio navode o grupnim silovanjima, spaljivanju stotina sela, porobljavanju, ubistvima dece pred njihovim roditeljima i drugim zločinima.

Prema navodima istražitelja, šest vojnih komandanata Mijanamara, među kojima je glavni komandant Min Aung Hlaing, trebalo da budu procesuirani.

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija su već uveli sankcije nekim vojnim komandantima Mijanmara, mada Min Aung Hlaing nije među njima.

Autor teksta je Al Jazeera Balkans