Forbs: Nova lista korona milijardera među njima naučnici i lekari 1Ilustracija Foto: Pixabay/Maklay62

Vakcine protiv korona virusa dovele do novih milijardera, lekara i naučnika, koji su uvršteni na Forbsovu listu, prenose agencije.

Na toj listi su milijarderi zaslužni za stvaranje vakcine protiv korone, a Forbs je u zdravstvenom sektoru ove godine pronašao 50 novih milijardera.

Među njima su najistaknutiji naučnici koji stoje iza dve najuspešnije vakcine protiv korona virusa – one koju su razvile kompanije Fajzer i Bajontek i druge koju je napravila kompanija Moderna.

Izvršni direktor Bajonteka Ugr Sahin sada je „težak“ 4,2 milijarde dolara, dok direktor Moderne Stefan Bancel ima 4,1 milijardu. Taj neverovatan uspon Moderne stvorio je od njenih prvih investitora, imunologa Timotija Springera s Harvarda i naučnika sa MIT Roberta Langera takođe milijardere.

Međutim, zarada nije postignuta samo na vakcinama već su se obogatile i kompanije koje su se bavile razvojem lekova koji pomažu u suzbijanju simptoma korona virusa.

Tako izvršni direktor kanadske biotehnološke kompanije AbCelera Karl Hansen sada ima 2,9 milijardi dolara jer je njegova kompanija 11. decembra izašla u javnost s lečenjem antitelima, koje je razvila u saradnji sa farmaceutskim gigantom Eli Lili i dobila je odobrenje američke Agencije za hranu i lekove.

Na tržištu su se dobro plasirale i zaradile veliku sumu novca i kompanije koje su pomagale većim firmama da testiraju nove lekove, pa tako August Trendl, osnivač i izvršni direktor ugovorne istraživačke kompanije Medpej, sa sedištem u Sinsinatiju, sada ima 1,3 milijarde dolara.

Milijarderi potiču iz različitih zemalja, ali je većina iz Kine, države koja se smatra epicentrom korona virusa.

Među najistaknutijim kineskim milijarderima je predsednik proizvođača medicinskih uređaja Kontek medika sistems Hu Kun. Zarada tog proizvođača je porasla za oko 150 odsto zbog jake inostrane prodaje proizvoda poput pulsnih oksimetara ili uređaja koji analiziraju stanje pluća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari