Foreign Policy: Oko 80.000 ruskih vojnika ubijeno ili ranjeno od početka invazije, najveći gubici posle Drugog svetskog rata 1Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Uprkos velikim gubicima u svojim redovima, to nije sprečilo Kremlj da zadrži ukrajinske oblasti koje kontroliše, čak i kada su ukrajinske snage napredovale u Hersonu.

Američko ministarstvo odbrane procenjuje da je oko 80.000 ruskih vojnika ubijeno ili ranjeno od početka ruske sveopšte „invazije“ na Ukrajinu pre oko šest meseci, navodi američki politički časopis Foreign Policy, pozivajući se na izjave visokog zvaničnika Pentagona.

Kada je administracija predsednika Džoa Bajdena objavila novi paket vojne pomoći Ukrajini od milijardu dolara (najveća uplata koju je Vašington poslao Kijevu od početka rata), američki zvaničnici su pokušali da skrenu pažnju na ratne posledice po rusku vojsku, napominjući da je to najintenzivniji sukob u Evropi od Drugog svetskog rata, navodi časopis u izveštaju koji je pripremio dopisnik Pentagona Džek Deč.

Novinar je citirao Kolina Kala, visokog političkog zvaničnika Pentagona, koji je rekao da je u redovima ruske vojske ogroman broj žrtava. „Mislim da sa sigurnošću možemo reći da su ruski gubici iznosili 70 ili 80 hiljada mrtvih za manje od šest meseci“, rekao je on.

Ukrajina nanosi gubitke Rusiji

Navedene procene, kao i druge koje je objavila američka vlada, pokazuju da je Ukrajina samo u poslednjih mesec dana ruskoj vojsci nanela gubitke od preko 10.000 vojnika, odnosno nakon što je Kijev dobio nove višecevne raketne sisteme od SAD, Britanije i Nemačka.

Uprkos velikim gubicima u svojim redovima, to nije sprečilo Kremlj da zadrži ukrajinske oblasti koje kontroliše, čak i kada su ukrajinske snage napredovale u Hersonu, rekli su nezavisni stručnjaci za Foreign Polici.

Časopis navodi da su ukrajinski zvaničnici zahtevali od Sjedinjenih Država da im obezbede raketne sisteme koji mogu da gađaju ruske ciljeve udaljene skoro 200 milja, zajedno sa stotinama raketa HIMARS, ali je Bajdenova administracija upozorila Ukrajinu da ne gađa ciljeve na ruskoj teritoriji, piše Al Jazeera Balkans.

Pentagon procenjuje da je Rusija na početku rata u Ukrajini rasporedila 120 taktičkih bataljona od oko 100.000 vojnika. Eksperti veruju da nove procene ruskih vojnih žrtava verovatno uključuju paravojne snage i dobrovoljce, kao što je Vagnerova grupa, koju je Moskva pozvala sa drugih ratišta u Libiji, Siriji i centralnoj Africi da se bore na linijama fronta u regionu Donbasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.