Sirija Foto: Fonet/AP (arhivska fotografija)
„Nalazimo se na kompleksnom putu do formiranja ustavne komisije. Postoje neke opskurne tačke“, rekao je Lavrentjev bez daljeg preciziranja.

Lavrentjev je izjavu dao posle novih razgovora o miru u Siriji kojima su prisustvovali još predstavnici Turske, Irana, vlade u Damasku i pobunjenika, kao i izaslanik UN za Siriju Geir Pedersen.

U Nursultanu, glavnom gradu Kazahstana, danas su održavani bilateralni i trilateralni susreti pre sutrašnje plenarne sednice.

„Napredujemo. Mislim da sutrašnja plenarna sednica može da se dotakne tih problema u opštoj diskusiji“, rekao je ruski diplomata.

Proces iz Astane, kako se tada zvala kazahstanska prestonica, počeo je početkom 2017, i postepeno skrajnuo pregovore pod pokroviteljstvom UN.

Taj mirovni proces su pokrenuli Rusija i Iran, saveznici predsednika Sirije Bašara el-Asada, i Turska, zaštitnica pobunjenika. SAD nisu uključene.

Plan UN je da ustavni komitet čini 50 predstavnika vlade u Damasku, 50 predstavnika opozicije dok bi 50 članova izabrao izaslanik UN i oni bi predstavljali eksperte i civilno društvo.

Povezani tekstovi