Francuska desnica ove nedelje bira svog kandidata za predsedničke izbore 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Članovi glavne desničarske stranke u Francuskoj, Republikanci (Les Republicains – LR) ove nedelje glasaju za svog kandidata za predsedničke izbore predviđene na proleće 2022. godine, u nadi da će pokrenuti određenu dinamiku i uspeti da kandidat uđe u drugi krug izbora.

Stranka, naslednica posleratnog golističkog pokreta koja je gotovo 60 godina bila jedna od glavnih formacija vlasti, još se nije oporavila od poraza na predsedničkim izborima 2017. godine.

Nešto više od četiri meseca od prvog kruga predsedničkih izbora, ankete javnog mnjenja predviđaju još jedan neuspeh desnice, pošto bi njen kandidat, bez obzira ko bude bio izabran, bio iza pobednika prvog kruga predsedničkih izbora 2017. godine.

Tada su pobedili sadašnji predsednik Francuske, centrista Emanuel Makron (Emannuel Macron) i liderka ekstremno desničarske strane Nacionalno okupljanje (Le Rassemblement nacional – RN) Marin Le Pen (Marine).

Procenjuje se da bi čak ekstremno desničarski esejista i polemičar Erik Zemur (Eric Zemmour) osvojio više glasova od kandidata desnice.

Rezultat stranačkog glasanja desnice biće poznat u subotu, a kandidati su bivši evropski pregovarač za Bregzit Mišel Barnije (Michel Barnier), Gzavije Bertran (Xavier Bertrand), Valeri Pekres (Valerie Pecresse), Erik Soti (Eric Ciotti) i Filip Žuven (Philippe Jouvin), koji se smatra autsajderom.

Prema ranijim anketama, favorit je Bertran, malo iza Valeri Pekres i Barnijea.

U Francuskim medijima uveliko se pominju predsednički izbori i organizuju ankete javnog mnjenja. Sadašnji predsednik Makron osvojio bi najviše glasova u prvom krugu izbora, iako još zvanično nije saopštio da će da bude kandidat.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.