Francuska osporava rezultat izbora u Kongu 1Foto: EPA-EFE/ STEFAN KLEINOWITZ

Objava njegove pobede pokrenula je optužbe da je u pitanju „izborni puč“, što tvrdi njegov suparnik Martin Fajulu. Francuska je saopštila da se brojke ne slažu sa rezultatima koje su zabeležili posmatrači na izborima. Vladajuća stranka, čiji je kandidat završio na trećem mestu, nije osporila rezultat izbora, što je dovelo do tvrdnji da želi da napravi dogovor o podeli vlasti sa Čisekedijem. NJegov tim je negirao ove optužbe.

Ukoliko rezultati budu potvrđeni, Čisekedi će biti prvi opozicioni kandidat koji je pobedio na izborima od kako je Kongo postao nezavisan 1960. Dosadašnji predsednik Žozef Kabila će odstupiti pošto je bio predsednik 18 godina. U glavnom gradu Kinšasi i ostalim većim gradovima juče je bilo mirno, ali vlada strah da bi objavljivanje rezultata moglo da izazove nemire.

Juče u ranim jutarnjim časovima šef Nacionalne izborne komisije Kornel Nanda objavio je da je Čisekedi osvojio 38,5 odsto glasova na izborima održanim 30. decembra i da je „proglašen za izabranog predsednika“. Izlaznost na izborima je bila 48 odsto, od čega je Čisekedi dobio sedam miliona glasova, Martin Fajulu 6,4 miliona, a Emanuel Šadari 4,4 miliona glasova. Ovi rezultati još uvek mogu da budu dovedeni u pitanje.

Čisekedi se zakleo da će biti „predsednik svih građana Konga“, rekavši da „niko nije mogao ni da zamisli scenario po kojem bi opozicioni kandidat postao pobednik“. On je zauzeo pomirljiv stav prema Kabili kada se obraćao pristalicama u sedištu svoje stranke Unija za demokratiju i socijalni napredak u Kinšasi. „Želim da odam počast predsedniku Žozefu Kabili, i od danas više ne bi trebalo da ga posmatramo kao protivnika već kao partnera u demokratskim promenama za našu zemlju“, rekao je Čisekedi.

Portparol Šadarija, kandidata kojeg je izabrao Kabila, rekao je da prihvata poraz i da su „građani Konga sami izabrali i da je demokratija trijumfovala“. Fajuluove pristalice smatraju da ova izjava potvrđuje njihove sumnje da je Čisekedi napravio dogovor o podeli vlasti sa Kabilom. Fajulu kaže da rezultati „nemaju veze sa istinom“ i da „građani Konga nikada neće prihvatiti takvu prevaru. „Moramo da razjasnimo rezultate ovih izbora, koji su suprotni onome što smo očekivali“, rekao je francuski ministar spoljnih poslova Iv le Drijan i dodao je je Rimokatolička crkva, koja je imala 40.000 posmatrača na izborima, došla do „potpuno drugačijih“ rezultata.