Francuska: U akciji 2.500 policajaca ispaljeno više od 50 suzavaca 1Foto: EPA-EFE/THIBAULT VANDERMERSCH

Oko 2.500 francuskih policajaca danas je uklanjalo protestni kamp postavljen pre skoro 10 godina na mestu gde je trebalo da bude izgrađen aerodrom, i tom prilikom došlo je do sukoba između pripadnika francuskih snaga reda i demonstranata.

Demonstranti se spremaju da se sukobe sa policijom tokom trajanja samita G20.  Policija je uklonila zapaljene barikade i ispalila oko 50 suzavaca na grupu od oko 50 demonstranata, jedan policajac prevezen je u bolnicu jer je pogođen u oko zapaljenim predmetom i najmanje jedna osoba je uhapšena u gradu Notr Dam de Land na zapadu Francuske, prenosi Sputnjik, navode AP. Kako ističu, demonstranti su bacali kamenice i Molotovljeve koktele na policiju, saopštio je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Francuske.

U protestnom kampu živelo je oko 100 aktivista, a jutros se demonstracijama pridružilo još nekoliko stotina aktivista i anarhista, kada je započela policijska akcija uklanjanja kampa.

Vlada predsednika Emanuela Makrona odbacila je u januaru planove za izgradnju aerodroma vredne 580 miliona evra u Notr Dam de Landu, što je osetljiva odluka koju je prethodna vlada decenijama izbegavala.

Oni koji podržavaju plan prema kom bi preko aerodroma prošlo četiri miliona putnika godišnje, ističu da bi projekat ekonomski ojačao razvoj regiona Atlantska Loara.

Dodatni argument koji ističu jeste da je postojeći aerodrom u Nantu već dostigao granicu svojih kapaciteta i da predstavlja bezbednosni rizik.

Međutim, protivnici plana smatraju ga isuviše skupim, ekološki nepovoljnim i naglašavaju da na 110 kilometara ka severu ima još jedan nedovoljno iskorišćen aerodrom.

Kompanija „Vensi“, kojoj je bio dodeljen ugovor za izgradnju aerodroma u Notr Dam de Landu, saopštila je da je spremna da razgovara sa vladom o kompenzaciji za taj izgubljeni posao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari