Francuski Republikanci izbacili svog lidera iz članstva jer je hteo savez sa strankom Marin Le Pen 1Foto: EPA-EFE/ SEBASTIEN COURDJI

Republikanci, glavna partija desnice u Francuskoj, saopštili su da su iz članstva danas isključili svog lidera Erika Sjotija koji je predložio savez sa krajnjom desnicom – što je čin bez presedana – radi zajedničkog nastupa na prevremenim parlamentarnim izborima krajem juna.

Sjoti je tu odluku odbacio i smatra je „nezakonitom“.

Njega je „jednoglasno“ isključio politički biro Republikanaca, naslednika stranke nekadašnjeg predsednika Francuske, generala Šarla de Gola koja je dala nekoliko predsednika Republike.

Sjoi, koji se može pohvaliti podrškom aktivista, nastavlja međutim da se drži svoje funkcije, što sugeriše da slede teške pravne bitke – pri čemu svako tumači stranačka pravila u svoju korist.

„Ja jesam i ostajem predsednik naše političke partije, koga biraju članovi“, odmah je on odgovorio preko drušvene mreže Iks, ocenivši svoje isključenje kao „nezakonito“.

Republikanci, koji su u poslednjem sastavu Parlamenta imali 61 poslanika, na listu za nove izbore su stavili sve te poslanike, izuzev Sjotija i još jednog predstavnika koji je bio naklonjen savezu sa Nacionalnim skupom krajnje desničarke Marin le Pen.

Sjoti ima tvrd stav prema imigraciji.

Prevremene izbore zakazao je predsednik Francuske Emanuel Makron pošto je njegova stranka prošlog vikenda doživela debakl na izborima za Evropski parlament. Makron je sledstveno tome raspustio parlament.

Do sada je republikanska desnica u Francuskoj uvek odbijala da formira nacionalni savez sa krajnjom desnicom.

Čelnici stranke nazivaju Sjotija izdajnikom i pučistom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari