Francuski sud osudio saudijsku princezu na uslovnu zatvorsku kaznu 1Foto: EPA/ STEPHANE DE SAKUTIN

Advokat princeze Hase bin Salman rekao je da je većina tvrdnji radnika Ašrafa Eida lažna i da će uložiti žalbu.

Prema prvotnoj optužbi, Ašraf Eid rekao je policiji da mu je princezin čuvar vezao ruke, udarao ga, zatim udario nogom i prisilio ga da ljubi princezina stopala nakon što ga je ona optužila da ju je snimao mobilnim, prenose mediji u Parizu.

On je rekao istražiteljima da mu je mobilni na silu oduzet i da mu se, nakon što je pretučen, princeza Hasa obratila kao da je pas rekavši: „Videćeš kako razgovaraš s princezom, kako razgovaraš s kraljevskom porodicom.“

Advokat princezin Emanuel Mojne osporio je sudske zaključke.

„Nije bilo krađe, nije bilo nasilja. Svi istražiteljevi nalazi, lekarske potvrde pokazuju da su optužbe gospodina Eida izmišljene“, rekao je on.

Četrdsetrogodišnja princeza, sestra prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, preko svojih advokata uporno odbacuje zlostavljanje i nije došla na sud da čuje presudu. Zasad se ne zna hoće li presuda zakomplikovati odnose između Pariza i Rijada.

Francuska je njegovala bliske veze sa Saudijskom Arabijom, ali te veze su na probi zbog odlučnosti predsednika Emanuela Makrona da spasi iranski nuklearni sporazum, kojem se Saudijska Arabija, zajedno sa SAD, nepopustljivo protivi.

Saudijske kraljevske osobe i pre su imale pravnih problema u Francuskoj. Francuski sud je 2013 naredio da se zapleni francuska imovina saudijske princeze Mahe al-Sudairi, žene bivšeg ministra unutrašnjih poslova princa Najefa bin Abdul Aziza, zbog neplaćenih računa u luksuznom hotelu u visini oko šest miliona evra.