Apelacioni sud povećao kaznu generalu Perišiću i osudio ga na četiri godine zatvora 1Foto: EPA/PETER DEJONG

Apelacioni sud u Beogradu je bivšeg načelnika Vojske Jugoslavije generala Momčila Perišića, zbog izvršenja krivičnog dela špijunaža osudio na kaznu zatvora od četiri godine.

Taj sud je na svom sajtu danas naveo da je usvajanjem žalbe Višeg javnog tužioca u Beogradu, preinačio prvostepenu presudu kojom je Perišić bio osudujen na tri godine zatvora.

Prema stavu Apelacionog suda, „iz razloga generalne prevencije, te aktuelnih i budućih interesa nacionalne bezbednosti, odbrane zemlje i njenog integriteta“, kazna zatvora u trajanju od četiri godine je nužna za postizanje ciljeva specijalne i generalne prevencije.

Osuđen je jer je 14. marta 2002. u restoranu „Šarić“ na Ibarskoj magistrali predao tajne vojne podatke službeniku ambasade SAD Džonu Nejboru.

Prilikom pretresa Periševog kabineta u Vladi Srbije, dan kasnije pronađene su i diskete sa tajnim vojnim dokumentima, odnosno zapisnici sa kolegijuma načelnika Grnerašaba iz 1999, 2000. i 2001.

Prema presudi, Perišić je ta dokumenta nameravao da preda stranoj državi.

Apelacioni sud je naveo da je preinačio presudu samo Perišiću dok je, istom odlukom, Miodragu Sekuliću i Vladanu Vlajkoviću, zbog odavanja vojne tajne, potvrdio kazne od po godinu i po dana zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari