Gasprom obustavio isporuku gasa Letoniji 1Foto: EPA/ SERGEI ILNITSKY

Ruska državna energetska kompanija Gasprom saopštila je u subotu da je obustavila isporuke prirodnog gasa Letoniji zbog kršenja ugovora.

U kratkom saopštenju, Gasprom je naveo da su isporuke obustavljene jer je Letonija prekršila „odredbe o korišćenju gasa“. Kompanija nije precizirala koje je tačno odredbe Letonija prekršila.

Odluka se verovatno odnosi na odbijanje da se ispuni ruski zahtev za plaćanje gasa u rubljama.

Trenutne posledice prekida snabdevanja po Letoniju nisu poznate. Letonski mediji javili su ove nedelje da je zemlja nastavila da kupuje ruski gas od drugog snabdevača.

Gasprom je ranije obustavio isporuke u druge zemlje Evropske unije, uključujući Holandiju, Poljsku i Bugarsku, jer nisu htele da plaćaju u rubljama.

Nakon što je EU uvela sankcije Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu, ruski predsednik Vladimir Putin je u martu izjavio da će „neprijateljski strani kupci“ morati da Gaspromu isporuku gasa plaćaju u rubljama, umesto u dolarima i evrima.

Kremlj je ranije objavio da uvoznici moraju da otvore račun u dolarima ili evrima u trećoj po veličini ruskoj banci, Gasprombanci, a zatim drugi račun u rubljama. Uvoznik bi platio račun za gas u evrima ili dolarima i poslao banci instrukciju da novac promeni u rublje.

Mnoge zemlje su to odbile, jer bi ih taj sistem plaćanja mogao dovesti u poziciju kršenja sankcija Rusiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.