Građani tuže belgijsku državu zbog zatvaranja nuklearnog reaktora 1Foto: Pixabay/ JessicaJohnson

Dve neprofitne organizacije i stotine građana tuže državu Belgiju, nuklearnog operatora Endži i operatora prenosnog sistema Elia zbog narušavanja bezbednosti snabdevanja energijom.

U skladu sa zakonom o denuklearizaciji, prošle nedelje je počelo gašenje nuklearnog reaktora Doel 3, jednog od četiri reaktora belgijske elektrane Doel.

Gašenje Doela 3 međutim nije naišlo na opšte prihvatanje u Belgiji.

Tako će neprofitna organizacija AVN (Association Vinçotte Nuclear) danas pokrenuti postupak po skraćenoj proceduri i tražiti kaznu i blokiranje „svake nepovratne radnje“ u procesu gašenja reaktora Doel 3.

Druga neprofitna organizacija – 100TWh, pre desetak dana je pokrenula pravnu akciju sa ciljem sprečavanja sprovođenja zakona iz 2003. o postepenom zatvaranju nuklearnih kapaciteta.

Ta organizacija je rok za gašenje nuklearnih reaktora nazvala političkim ističući da predstavlja pretnju bezbednosti snabdevanja, posebno u svetlu rata u Ukrajini.

Akciji 100TWh pridružili su se građani i industrijalci a prvo ročište pred prvostepenim sudom u Briselu zakazano je za sutra.

U toj organizaciji, koja se zalaže da u energetskom miksu 50% bude nuklearna energija kako bi se obezbedili sigurnost snabdevanja i stabilnost cena, kažu da vladini planovi koji podrazumevaju zavisnost od uvoza i gasa nisu rešenje jer su oba nepouzdani izvori.

Pored toga, u organizaciji 100TWh tvrde da će postepeno zatvaranje nuklearnih elektrana negativno uticati na životnu sredinu i sprečiti Belgiju da ispuni međunarodne ciljeve za smanjenje emisije ugljen dioksida (CO2).

Organizacija 100TWh gašenje Doela 3 nazvala je „nedopustivim ekocidom“ pošto će za posledicu imati dodatnu emisiju od 3,2 miliona tona CO2 godišnje kroz dve elektrane na gas koje vlada planira da gradi, preneo je EURACTIV.com.

„Vlada je izabrala da poveća tražnju gasa (a time i cene) i da ubrza globalno zagrevanje“, zaključili su u organizaciji 100TWh.

Dve neprofitne organizacije traže da se odlože pripreme za gašenje nuklearnog reaktora, kao i javnu raspravu i izveštaj o ekološkom uticaju zatvaranja reaktora.

Pravni postupci će se zasnivati na zakonu EU koji zahteva procenu uticaja na životnu sredinu i javnu raspravu pre zatvaranja reaktora.

Istovremeno su ekološke ganizacije, poput Grinpisa ili Bond betera, zadovoljne zbog prvog zatvaranja nuklearnog reaktora u Belgiji.

„Prvim definitivnim zatvaranjem velikog nuklearnog reaktora u Belgiji zaista ulazimo u novu fazu energetske tranzicije“, rekao je nakon što je objavljeno zatvaranje Doela 3 stručnjak za energetiku u Grinpisu Belgija Jan Vande Pute.

„Budućnost pripada solarnim panelima i vetroturbinama, većoj energetskoj efikasnosti, skladištenju i upravljanju tražnjom“, dodao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari