Aleksis Cipras Foto: Epa/Joao Relvas

To je, kako je prenela MIA iz Atine, saopštio kabinet grčkog premijera Ciprasa, navodeći da su dva premijera razgovarala telefonom nakon usvajanja izmena makedonskog ustava kojim se ime države menja u Severna Makedonija.

Usvajanje ustavnih izmena u makedonskoj skupštini, kojima se ispunjava Dogovor sa Grčkom o rešavanju spora oko imena pozdravili su SAD, EU I NATO.

„Makedonija je donela istorijsku odluku. Vaš parlament je glasao da usvoji ustavne izmene koje su potrebne da se implementira Dogovor iz Prespe sa Grčkom. SAD pozdravljaju tu odluku“, napisao je američki ambasador Džes Bejli na svom Fejsbuk profilu.

Kako je istakao, kada se se proces završi ratifikovanjem u grčkom parlamentu, konačno će biti rešen spor oko imena koji je predugo sprečavao gradjane Makedonije da realizuju svoje ciljeve za članstvo u EU i NATO.

Usvajanjem ustavnih izmena su makedonskom parlamentu i Zaevu odmah čestitali šefica evropske diplomatije Federika Mogerini i evrokomesar za proširenje Johanes Han, kao i portparolka NATO Oana Lungesku.

Povezani tekstovi