Grupa američkih advokata i novinara tužila CIA za prisluškivanje tokom posete Džulijanu Asanžu 1Foto: wikipedia/ David G Silvers

Grupa američkih novinara i advokata tužila je Centralnu obaveštajnu agenciju (CIA) i bivšeg direktora Majka Pompea, prenosi Glas Amerike (Voice of America).

Oni tvrde da ih je tokom posete osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu u ambasadi Ekvadora u Londonu CIA špijunirala, čime im je prekršeno pravo na privatnost.

Tužbu su podneli novinari Čarls Glas i Džon Gec, i advokati Margaret Kanstler i Debora Hrbek, koje su ranije zastupale Asnaža.

U tužbi se navodi se da je od njih pre posete Asanžu traženo da predaju elektronske uređaje privatnoj firmi za obezbeđenje Anderkaver global (Undercover Global S.L).

Tužitelji tvrde da je ta kompanija kopije podataka sa uređaja predala ih Agenciji, na čijem je čelu u to vreme bio Pompeo.

CIA nije dala komentar na tužbu.

Agenciji je zabranjeno je da prikuplja obaveštajne podatke o američkim državljanima.

Asanž je ranije podneo tužbu Višem sudu u Londonu, kako bi sprečio da bude izručen SAD, gde je protiv njega podignuta optužnica od 18 tačaka, uključujući i špijunažu.

Pre nego što je uhapšen 2019. Asanž je sedam godina bio u ambasadi Ekvadora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.