Grupa od 13 članica protiv promene Ugovora o EU 1Foto: EPA-EFE OLIVIER HOSLET

Grupa od 13 članica Evropske unije saopštila je da ne podržava predlog promene Ugovora o EU, što je jedan od zaključaka upravo završene Konferencije o budućnosti Evrope, koji su podržali francuski predsednik Emanuel Makron i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

U zajedničkom saopštenju se navodi da potpisnici ne isključuju nijednu opciju u ovoj fazi, ali ne podržavaju „nepromišljene i preuranjene pokušaje pokretanja procesa promene Ugovora“, prenosi Hina.

Dodaje se da bi to povuklo za sobom ozbiljan rizik odvlačenja političke energije od važnih zadataka pronalaženja rešenja za pitanja na koja građani očekuju odgovore, kao i od geopolitičkih izazova s kojima se Evropa suočava.

Saopštenju su potpisali Bugarska, Hrvatska, Češka, Danska, Estonija, Finska, Letonija, Litvanija, Malta, Poljska, Rumunija, Slovenija i Švedska.

Države potpisnice smatraju da EU može i na osnovu sadašnjih ugovora uspešno da upravlja krizama, što dokazuje borba protiv pandemije kovida i odgovor na rusku agresiju u Ukrajini.

“Već imamo Evropu koja funkcioniše i ne treba žuriti u institucionalne reforme da bismo postigli rezultate”, kaže se u non-pejperu.

U tekstu se kritikuje i Evropski parlament, iako se on eksplicitno ne spominje, zbog instrumentalizacije Konferencije o budućnosti Evrope za svoje institucionalne interese.

“Ideje koje su građani izneli na Konferenciji treba da govore same za sebe i zaslužuju da im se posveti dužna pažnja, a ne bi trebalo da se instrumentalizuju kako bi služile za posebne institucionalne interese”, stoji u tekstu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.