Gruzija: Preminuo povređeni kamerman 1Foto: Aleksandar Roknić

Gruzijski kamerman preminuo je nakon što su ga pretukle pristalice krajnje desnice tokom protesta protiv LGBTQ parade.

Aleksander Laškarava, 37-godišnji kamerman koji je radio za nezavisnu televiziju Pirveli, pronađen je u nedelju mrtav u svom krevetu, preneo je ovaj medij. Njega je prošle nedelje grupa anti-LGBTQ demonstranata, kada je zadobio prelom kosti lica. Istog dana anti-LGBTQ grupe napale su više od 50 novinara tokom demonstracija protiv planirane parade ponosa u Tbilisiju, koja je otkazana iz bezbednosnih razloga.

Reporteri bez granica (RSF) osudili su napade, rekavši da su novinari „zadobili povrede koje uključuju potres mozga, hemijske opekotine i slomljenu ruku“. Vlasti su okrivile za „pasivnost“ navodeći da policija nije uspela da zaštiti novinare. Gruzijsko ministarstvo unutrašnjih poslova navelo je da je otvorena istraga o smrti Laškarave.

Aktivisti za prava najavili su protestni skup i traže ostavku premijera Iraklija Garibašvilija. Istaknute gruzijske televizijske ličnosti optužile su vladu Garibašvilija za organizovanje nasilne kampanje protiv novinara.

„Vlada ne samo da podstiče nasilje nad novinarima, već je deo nasilja“, rekao je Nodar Meladze, urednik vesti na TV Pirveli. Dodao je da je vlada organizovala nasilne grupe za napad na nezavisne medije te da je „neovlašćena policija takođe u više navrata gađala novinare“.

Garibašvili se suočava sa jakim kritikama opozicije i aktivista nakon što se izjasnio protiv održavanja parade ponosa, opisujući je kao „neprihvatljivu za veliki segment gruzijskog društva“.

Kritičari su vladajuću stranku Gruzijski san optužili da prećutno podstiče homofobne i nacionalističke grupe, koje su takođe organizovale proteste protiv prozapadnih opozicionih stranaka. Zbog smrti Laškarava, u Tbilisiju su izbili protesti.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.