Gutereš pozvao da se svi u svetu vakcinišu protiv korona virusa 1Antonio Gutereš, generalni sekrear UN Foto: EPA-EFE/DANIEL IRUNGU

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš (Guterres) pozvao je danas na virtuelnom Svetskom ekonomskom forumu u Davosu da se svi na svetu vakcinišu protiv korona virusa, uz ocenu da u suprotnom svet neće izaći iz pandemije i sojeva korona virusa.

„Protekle dve godine su pokazale jednostavnu, ali i brutalnu istinu. Ako nekoga ostavimo po strani, ostavljamo ceo svet po strani. Ako ne uspemo da vakcinišemo svaku osobu, stvaramo nove varijante“ korona virusa, rekao je Gutereš i dodao da će bez vakcinacije svih, korona virus nastaviti da se širi i da ugrožava svakodnevni život i ekonomiju.

Prema njegovim rečima, Svetska zdravstvena organizacija je ranije predstavila strategiju da bude vakcinisano 40 odstvo ljudi u svim zemljama do kraja 2021. godine, i 70 odsto do sredine ove godine“.

„Međutim, daleko smo od tih ciljeva“, rekao je Gutereš.

Generalni sekretar UN je ocenio kao sramotno da je stopa vakcinacije u bogatim zemalja sedam puta veća nego u afričkim zemljama.

Gutereš je pozvao velike sile da pokažu „pravičnost“ u raspodeli vakcine i da pokažu veću ekonomsku solidarnost prema zemaljama u razvoju.

„Globalna solidarnost nedostaje. Ako ne uspemo da obezbedimo otplatu duga i finansiranje zemljama u razvoju, stvaramo neuravnotežen ekonomski oporavak koji može da ugrozi globalnu ekonomiju“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, ako se ne smanji nejednakost, usporava se ekonomski napredak za sve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.