Guverner Severne Dakote ušao u trku za predsedničkog kandidata republikanaca 1Foto:(AP Photo/Jack Dura)

Guverner savezne američke države Severne Dakote Dag Bargam (Doug Burgum) objavio je danas da ulazi u trku za republikanskog predsedničkog kandidata za izbore 2024. godine.

Šezdesetšetogodišnji Bargam, bivši softverersi preduzetnik, pridružuje se dugom spisku pretendenata za republikanskog predsedničkog kandidata među kojima za sada po ispitivanjima javnog mnjenja vodi bivši predsednik SAD Donald Tramp.

Guverner Severne Dakote, države koja je četvrta u SAD s najmanjim brojem stanovnika, objavio je svoju kandidaturu u Vol strit džurnalu i počeo kampanju danas u gradu Fargo gde živi i koji je blizu malog poljoprivrednog grada Artura u kojem je odrastao.

„Ne treba da bude iznenađenje da sam celog života bio rukovođen vrednostima malih gradova. I iskreno, veliki gradovi bi sada mogli da iskoriste više ideja i više vrednosti od malih gradova“, rekao je on okupljnim pristalicama.

On je govorio ispod plakata na kome je pisalo „Novi vođa za privredu koja se menja“ poput slogana koji je prvi put koristio u svojoj uspešnoj kampanji za guvernera 2016. On je ponovo izabran za guvernera 2020. i ima prava da se kandiduje treći put 2024.

On je 1983. osnovao kompaniju Grejt Plejns Softver (Great Plains Software) koju je kupio Majkrosoft (Microsoft) 2011. godine a Bargam je ostao potpresednk Majkrosofta do 2007. godine.

Njegovom prvom nastupu u predsedničkoj kampanji održanom u bivšoj crkvi u Fargou prisustvovali su mnogi istaknuti republikanci Severne Dakote uključujući dvojicu bivših guvernera i vodećih članova uprave te države. Mnogi su se slikali na bini ispred crveno,belo, plavog znaka „DagBargam za Ameriku“.

Bargama malo ljudi poznaje van Severne Dakote i čeka ga ogroman izazov u mnoštvu pretendenata za kandidaturu kojima dominira Tramp i poznatiji guverner u toj trci Ron Desantis iz Floride.

On čak nije ni najistaknutiji kandidat koji je danas počeo predsedničku kampanju. Danas je u saveznoj državi Ajovi svoju kampanju za predsedničkog kandidata republikanaca počeo bivši potpresednik SAD Majk Pens.

Uz Trampa, Desantisa i Pensa, u trci za predsedničkog kandidata republikanaca su i bivša ambasadorka SAD u UN Niki Hejli, senator iz Južne Karoline Tim Skot, bivši guverner Nju Džersija Kris Kristi, bivši guverner Arkanzasa Ejsa Hačinson, voditelj Leri Elder i preduzetnik Vivek Ramasvami.
Predsednički kandidat republikanaca treba da se suoči sa demokratskim predsednikom Džoom Bajdenom u novembru 2024.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari