Hasanbegović nepoželjna osoba u jevrejskog zajednici u BiH 1Foto: wikipedia

Poslanik hrvatskog Sabora Zlatko Hasanbegović nepoželjna je osoba u jevrejskoj zajednici u Bosni i Hercegovini zbog svog odnosa prema ustaškom režimu.

Zato je opozvan poziv da prisustvuje ceremoniji dodele posmrtnog priznanja njegovom dedi Sabriji Prohiću.

Ambasada Izraela, Jevrejska opština u Sarajevu i porodica Prohić poništavaju poziv dostavljen gospodinu Zlatku Hasanbegoviću za ceremoniju, kaže se u izjavi koja je medijima dostavljena iz izraelske ambasade za BiH sa sedištem u Tirani, a koju je potpisao ambasador Boaz Rodkin, prenose mediji u Sarajevu.

Kako je objašnjeno, predstavnik porodice Prohić koji bi trebalo da preuzme priznanje koje država Izrael dodeljuje osobama zaslužnim za spasavanje Jevreja u Drugom svetskom ratu , smatrao se obaveznim sa pozove sve potomke Sabrije Prohića, kojem je dodeljen počasni naslov, uključujući Zlatka Hasanbegovića.

On je to učinio, kako se ističe, ali „na žalost neznajući da je Hasanbegović persona non-grata u Jevrejskoj opštini“ zbog nastojanja, da „relativizira i veliča ustaški režim odgovoran za klanje i istrebljenje Jevreja u Drugom svetskom ratu“.

Amabsada Izraela u BiH je „izrazila žaljenje“ jer je Hasanbegović „zloupoztrebio poziv na svečanost koja slavi delo junaštva gospodina Sabrije Prohića u svoje lične političke svrhe“.

Sabriji Prohiću i njegovoj supruzi Safeti Prohić, njihovoj kćeri Esmi Prohić i dedinom bratu Avdi Prohiću odlikovanje „Pravednika među narodima“ država Izrael dodelila je jer su tokom Drugog svetskog rata spasili jevrsku devojčicu Nadu Kolman.

Njena oca Viktora su pogubile ustaše, a kasnije joj je umrla majka pa su brigu o njoj preuzeli Avdo Prohić, a potom i njegov brat Sabrija i supruga Safeta koji su je skrivali u Zagrebu predstavljajući je kao svoju kćerku.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.