Islamska zajednica u BiH: Dodik je taj koji pokazuje radikalizam i militantizam 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV

Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini osudila je i odbacila izjave predsednika Republike Srpske Milorada Dodika kojima, kako su ocenili, pokušava poglavaru IZ u BiH Huseinu Kavazoviću da podmetne militantizam.

U saopštenju IZ u BIH navodi se da su takvi Dodikovi pokušaji „nastavak njegovih kontinuiranih napada na islam, muslimane i Islamsku zajednicu“.

U saopštenju se ističe da Dodik „nastavlja da spinuje“ Kavazovićevu izjavu o tome da je „sadašnje vreme to u kojem se država i mir brane u institucijama države i da nasrtaj na te institucije znači nasrtaj na mir i prizivanje sukoba za koje se mora biti spremno“.

„Bezuspešni su pokušaji Dodika da svoju neodgovornu i nepromišljenu politiku, kakva je i odluka da jedan deo BiH vodi u medjunarodni izolacionizam i sukob s najvećim saveznicima ove zemlje, prikriva podmetanjem militantizma reisu-l-ulemi i bošnjačkom narodu“, ocenili su iz IZ u BIH.

Dodali su da je Dodik taj koji „svakom izjavom i svakim potezom pokazuje svoj radikalizam i militantizam, bez obzira radilo se o pretnjama teritorijalnom integritetu i suverenitetu države, što nije ništa drugo do poziv na rat i sukobe, ili pak militantnim paradama na neustavne dane jednog entiteta (9. januar, Dan RS)“.

„Mir ne ugrožava reis -ul-ulema, niti poziva na nasilje kada upozorava na to kuda neodgovorne politike mogu odvesti, već Milorad Dodik koji svojim radikalnim, iracionalnim, izolacionističkim, konfliktnim i po sve narode i gradjane BiH štetnim politikama predstavlja stvarnu pretnju miru, ne samo BiH, nego i ovog dela Evrope“, naglašava se u saopštenju.

Reagujući na ovo saopštenje IZ u BiH, Dodik je predložio Huseinu Kavazoviću da Islamsku versku zajednicu u BiH „konačno registruje kao partiju i otvoreno kaže da mu je program politički islam“.

„Nema smisla kriti se iza verske organizacije, a ponašati se kao političar i, od skora, kao i vojskovodja. Nijedna crkva u BiH se ne meša u politički život i to očekujemo i od Islamske verske zajednice“, rekao je Dodik za agenciju Srna.

On je naglasio da „ohrabreni podrškom američkog ambasadora u BiH Majkla Marfija iz IZ nastavljaju sa neprimerenom retorikom i pišu saopštenja koja se ne razlikuju od stranačkih“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.