Foto: EPA/ YURI KOCHETKOV

Predsednici Hasan Rohani, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan su sa skupa u petak u iranskom glavnom gradu istakli da će se suprotstaviti separatističkim planovima koji prete celovitoj Siriji i nacionalnoj bezbednosti susednih zemalja.

„Trojka“ je navela da ne može biti vojnog rešenja za sedmogodišnji rat u Siriji koji može biti okončan samo kroz dogovoreni politički proces. Otuda je, u borbi protiv terorizma od izuzetne važnosti odvojiti terorističke formacije od naoružanih opozicionih grupa koje jesu ili će prihvatiti primirje, kao i sprečiti civilne žrtve.

U danima kada se trupe sirijskog šefa države Bašara el Asada pripremaju da uz pomoć ruske avijacije i od Irana podržanih jedinica narodne mobilizacije krenu u ofanzivu na poslednje veliko uporište pobunjenika u severozapadnoj provinciji Idlib, Erdogan je na samitu koji je uživo prenošen na TV, kazao da Turska strahuje od masakra u Idlibu. Turska ne može da udomi više izbeglica, već sada je utočište za preko tri miliona, naveo je Erdogan.

Prema Ujedinjenim nacijama, u Idlibu ima oko tri miliona ljudi, među njima milion dece. Među njima je između 10.000 i 50.000 naoružanih pripadnika različitih pobunjeničkih formacija.

Putin je istakao da vlasti u Damasku imaju sva prava da ponovo ovladaju čitavom teritorijom Sirije. Suprotstavio se primirju pošto terorističke organizacije Nusra Front i Islamska Država nisu deo mirovnih pregovora, ali je zvučao kao da su mogući mirovni pregovori sa izvesnim grupama „spremnim na dijalog.“

„Borba protiv terorizma u Idlibu je neodvojivi deo misije uspostavljanja mira i stabilnosti u Siriji,“ ocenio je Rohani. „No, bitka ne sme da izazove patnje civila ili vodi politici spržene zemlje,“ kazao je on.

Preovlađuje mišljenje da na samitu nije postignut potpun dogovor. Ipak, sve tri strane imaju razloga da smatraju kako donje granice njihovih bezbednosnih interesa mogu u potpunosti da budu uzete u obzir, neke su od analiza.

Turska je, među sirijskom opozicijom sačuvala ugled „dobrog policajca,“ nasuprot „lošem policajcu“ Rusiji. Zvanična Ankara je dobila dodatno vreme da okonča glavni zadatak, odvajanja umerenih ratnika, od radikalnih.

Putin je dobio Erdoganovo obećanje da će se Turska baviti grupama koje napadaju rusku bazu Hmejmim, u susedstvu Idliba. Iranu može da koristi stav „čekaj i vidi“ kojim je do sada u Siriji osigurao značajno prisustvo i uticaj.

Posle samita se čini da će vojne operacije za preuzimanje Idliba biti ograničene, a ne sveobuhvatne. Biće „hirurških zahvata“ ocenio je penzionisani sirijski general-major Mohamad Abas. Bitke će biti sporadične, artiljerija i vazduhoplovstvo će gađati „specifične ciljeve Nusra fronta i ostalih radikalnih grupa“, naveo je Abas.

U ranijim bitkama u Siriji, pobunjenici su bili prinuđeni na predaju i prihvatili evakuaciju u Idlib, koji je postao glavno utočište pobunjenika, uključujući teroriste iz Al-Kaide.

Posle Idliba pobunjenici nemaju gde da se povuku, sem, eventualno, severoistočnije, između gradova Afrin i Džalabulus, blizu granice sa Turskom. Ta područja su turske trupe preuzele od kurdskih grupa ove, odnosno 2016. godine.

Uz pripreme za bitke, sirijski režim je naglasak stavio na „pomiriteljske sporazume“ u Idlibu. Na udaru su pobunjenici koji odbijaju pomirenje, a otvoren put drugima koji prihvataju sporazum sa vlastima. Tako je postupano u drugim delovima Sirije, čijih je 95 odsto teritorije oslobođeno, kako je naveo Putin u Teheranu.

Moguće je da će Turska i zapadne sile prećutno gledati na ograničenu operaciju protiv grupa označenih kao terorističke. Turska je pre nekoliko dana, u značajnom zaokretu, označila glavnu pobunjeničku formaciju Hajat Tahrir al-Šam (HTS) kao terorističku grupu, „što je zeleno svetlo za borbu protiv HTS“ dominantnog u Idlibu.

No, buduća zbivanja oko Idliba su komplikovana i zbog regionalnih i međunarodnih sila. Administracija Sjedinjenih Država, preko predsednika Donalda Trampa i državnog sekretara Majka Pompea neprestano upozorava protiv borbi u Idlibu zbog moguće humanitarne katastrofe.

Rusija pak upozorava da pobunjenici pripremaju hemijske napade u delovima provincije. Izgleda da je Moskva rešena da uprkos upozorenjima iz Vašingtona zatvori dosije Idlib, pa izvodi manevre pomorske flotile ispred obala Sirije.