Hodorkovski: Naftne sankcije Rusiji podrivaju evropsku ekonomiju više nego što štete Rusiji 1Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Bivši ruski naftni tajkun, a sada disident, Mihail Hodorkovski izjavio je da je Evropska unija napravila ogromnu grešku uvođenjem naftnih sankcija Rusiji, koje sada podrivaju evropsku ekonomiju mnogo više nego što umanjuju sposobnost Rusije da vodi rat u Ukrajini.

Svojevremeno najbogatiji čovek u Rusiji rekao je Politiku da je pre uvođenja embarga na naftu trebalo obezbediti alternativne načine snabdevanja ili uvesti dodatnu carinu na uvoz ruskih energentata.

Ovako kako je urađeno, smatra Hodorkovski, EU je napravila „rupu“ u svojim finansijama, zbog čega su joj smanjene mogućnosti da obezbedi keš za kupovinu više oružja za Ukrajinu.

U ovom trenutku sankcije na energente pogađaju Evropu, a ne Rusiju. Moje pitanje je bilo, a i sada je, zašto ste pobodu to uradili, kazao je Hodorkovski.

Hodorkovski je bio vlasnik naftnog giganta Jukos, a proveo je u zatvoru 10 godina zbog optužbi za koje se smatra da su bile nameštene kada je postao kritičar Kremlja.

Problem je što sadašnji zapadni političari nikada nisu razgovarali sa gangsterom. Pregovore s njim moći ćete da počnete tek kada on oseti da ima slabiju poziciju, rekao je Hodorkovski, misleći na predsednika Rusije Vladimira Putina.

Prema njegovom mišljenju, bilo je bolje da je Evropska unija odlučila da ne gubi novac uvođenjem sankcija, već da taj keš iskoristi za naoružavanje Ukrajine.

Koliko će Zapad izgubiti zbog uvođenja energetskih sankcija – 100, 200 milijardi dolara. Da je Ukrajini dato oružje u vrednosti od 50, umesto 10 milijardi, situacija bi sada bila potpuno drugačija i ne bi imalo potrebe da se uvode sankcije, ukazao je Hodorkovski.

Zbog rata u Ukrajini predviđa se da će privredni rast u Evropskoj uniji ove godine biti jedan odsto manji od predviđenog, što je oko 160 milijardi evra, a članice Unije su za naoružavanje Ukrajine potrošile dve milijarde.

Bio sam zapanjen kada sam video da uvodite sankcije za ruske energente, a da pre toga niste sklopili nikakve sporazume o alternativnim izvorima snabdevanja, kazao je Hodorkovski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.