Holandski premijer dobio dodatno obezbeđenje, u strahu od narko bande 1Foto: EPA-EFE/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Holandski premijer Mark Rute, navodno je dobio dodatno lično obezbeđenje kao odgovor na povećani strah od otmice ili napada organizovanog kriminala, pišu holandski mediji, a prenosi britanski „Gardijen“

Odluka je doneta nakon što je primećeno da je Ruteovo kretanje pod nečijom prismotrom što je izazvalo zabrinutost da to ima veze sa jednom od jačih narko grupa u Holandiji.

U ovoj inače mirnoj i bogatoj zemlji, političari imaju običaj da se ponašaju kao “obični” građani, te je premijer Rute često viđan da vozi bicikl Hagom i drugim holandskim gradovima.

Prema novinama “De Telegraaf”, specijalno obučeni policajci iz Kraljevske i diplomatske službe bezbednosti raspoređeni su u blizini Rutea, koji je često izbegavao ovakvu zaštitu tokom svojih 10 godina na mestu premijera.

„Elitni čuvar obezbeđenja“ bio je vidno na položaju tokom dvodnevne rasprave o budžetu prošle nedelje, za šta je “Telegraaf” izvestio da je rezultat izveštaja o ugroženoj bezbednosti premijera. Portparol vlade odbio je da komentariše.

Novinar “Telegraafa” Mik van Veli rekao je za TV program “Goedemorgen Nederland”: „Znamo da se to shvata vrlo ozbiljno i da postoji velika zabrinutost zbog toga.“

U Holandiji su zabeleženi nasilni incidenti koji se povezuju sa narko i marokanskom mafijom, što je dovelo do tvrdnji holandskog sindikata policije da „zemlja lala“ postaje „narko država“.

Ovog leta u sred dana, u Amsterdamu je ubijen poznati istraživački novinar Peter R. de Vries, koji se bavio rasvetljavanjem organizovanog kriminala. Policija je brzo uhapsila osumnjičenog

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.