I iranske srednjoškolke pokrenule bunt protiv vlasti: Protesti rastu uprkos etničkim i klasnim podelama i brutalnošću vlade 1Foto: EPA-EFE/STR

Srednjoškolke su najnovije Iranke koje su se u velikom broju pridružile antivladinim protestima, koji su izazvani smrću Mahse Amini, a koji su se proširili širom Irana kao poziv na promene – od stanovništva frustriranog političkom kontrolom i ekonomskom izolacijom i stagnacijom.

Amini je preminula u bolnici tri dana nakon što ju je privela moralna policija zbog navodno neprimerenog nošenja hidžaba.

Nika Šakarami, koja je živela u Teheranu i koja bi u nedelju napunila 17 godina, nestala je u septembru.

Njena porodica je pronašla njeno telo u mrtvačnici pritvorskog centra deset dana kasnije, javio je BBC Persian, a prenosi Gardijan.

Predsednik Irana Ebrahim Raisi pozvao je juče na jedinstvo protiv protesta iako su oni nastavili da rastu, okupljajući Irance uprkos etničkim i klasnim podelama i uprkos vladinom gušenju protesta.

Raisi je ponovio da su protestni pokret pokrenuli “strani provokatori”, ali je ipak priznao i to da su Iranci ljuti zbog „nedostataka“ Islamske Republike.

Međutim, gnev javnosti je toliko raširen da je čak i jedna tvrdolinijaška dnevna novina otvoreno izazvala vlasti, optužujući ih da negiraju sopstvene propuste i nepopularnost.

I iranske srednjoškolke pokrenule bunt protiv vlasti: Protesti rastu uprkos etničkim i klasnim podelama i brutalnošću vlade 2
Foto: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

“Ni strani neprijatelji ni domaća opozicija ne mogu da dovedu gradove u stanje nemira bez pozadine nezadovoljstva. Negiranje ove činjenice neće pomoći. Demonstracije traju skoro dve nedelje i predstavljaju najozbiljniji izazov za starije iranske teokratske vođe u poslednjih deset godina. I za razliku od prošlih protestnih pokreta, njih su predvodile žene”, navodi se u uvodniku Jomhuri Eslami, prenosi Gardijan.

Bezbednosne snage su odgovorile bojevom municijom i brutalnim nasiljem, i ubile su već preko 50 ljudi, a uhapsile preko 1.500.

Međutim, Iranci i Iranke su nastavili da izlaze na ulice, a u svojim domovima, školama i kancelarijama uklanjaju slike dvojice vrhovnih vođa – ajatolaha Homeinija i sada ajatolaha Alija Hamneija.

Na jednom snimku iz jedne iranske učionice koji se širi društvenim mrežama, vidi se kako su učenice fotografije njih dvojice zamenile sloganom protestnog pokreta.

I iranske srednjoškolke pokrenule bunt protiv vlasti: Protesti rastu uprkos etničkim i klasnim podelama i brutalnošću vlade 3
Foto: EPA-EFE/Yannis Kolesidis

Tako se i grupa tinejdžera fotografisala sa nepristojnim gestovima prema Homeiniju i Hamneiju.

Demonstranti su usvojili poklič koji je nastao od kurdskih borkinja: „Žene. Život. Sloboda”.

Na video snimcima iz celog Irana, žene šetaju i plešu ulicama bez pokrivene kose i pale svoje hidžabe.

Tamo gde ljudi nisu u mogućnosti da marširaju, organizovali su proteste u zatvorenom prostoru i izbegli vladinu akciju na internetu kako bi na društvene mreže postavili video snimke i fotografije.

I iranske srednjoškolke pokrenule bunt protiv vlasti: Protesti rastu uprkos etničkim i klasnim podelama i brutalnošću vlade 4
Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Inače, iranske vlasti su pokušale da uplaše poznate ličnosti i novinare kako ne bi objavljivali na društvenim mrežama.

Desetine iranskih novinara uhapšeno je u očiglednom pokušaju da ih spreče da izveštavaju o protestima.

Vlada je, takođe, pokušala da uguši internet i zabrani pristup ključnim sajtovima koji se koriste i za planiranje protesta i za deljenje vesti.

Studenti su u ponedeljak protestovali protiv masovnih hapšenja u Teheranu, a učenice su marširale ulicama bez hidžaba, vičući: „Žene. Život. Sloboda” u gradu Karadž, zapadno od glavnog grada, i u kurdskom gradu Sanandaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.