IATA: Pre 2024. nema povratka globalnog vazdušnog saobraćaja na nivo pre krize 1Foto: EPA-EFE/ IAN LANGSDON

Vazdušni saobraćaj u svetu neće se pre 2024. godine vratiti na nivo pre krize, posebno zbog neizvesnog otvaranja granica, saopštila je danas Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj (IATA).

„Sada procenjujemo da nivo (saobraćaja) iz 2019. neće biti dostignut pre 2024. godine, što je godinu dana kasnije nego što smo ranije mislili“, rekao je na konferenciji za novinare finansijski zvaničnik IATA Brajan Pirs.

On je dodao da je u maju i junu sporiji oporavak saobraćaja i da ostaje neizvenost vezano za ukidanje ograničenja na granicama.

U drugom semestru će „oporavak (saobraćaja) biti sporiji od onoga čemu smo se nadali, to smo već konstatovali u maju i junu“, rekao je Pirs, napominjući da je ponovno pojavljivanje korona virusa u nekim zemljama usporilo otvaranje granica.

Ta organizacija smatra da će pad saobraćaja u 2020. biti 63 odsto u odnosu na ranijih 55 odsto.

„Projekcije umnogome zavise od načina na koji zemlje kontrolišu virus“, rekao je Pirs i ocenio da bi pronalaženje vakcine protiv korona virusa moglo da poboljša situaciju za avio kompanije.

On je tako naveo da je „Velika Britanija obustavila veze sa Španijom i da je to stvorilo neizvesnost“ i konstatovao odsustvo masovnog otvaranja dugih linija, „posebno za prekookeanska putovanja“.

Ova organizacija, koja okuplja 290 avio kompanija, procenjuje da će taj sektor u 2020. izgubiti 419 milijardi dolara što je za 50 odsto manje globalnih prihoda u sektoru komercijalnog vazdušnog saobraćaja.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.