Tužilac Pariza Fransoa Molen rekao je da su tri grupe napadača, uključujući sedam bombaša samoubica sa identičnim prslucima sa eksplozivom izvršili napade, dok su belgijske vlasti juče tokom popodneva saopštile da su uhapsile sedam osoba tokom pretresa kuća u Briselu, a u vezi sa terorističkim napadima u Parizu.

„Bilo je pet hapšenja u vezi sa napadima u Parizu“, rekao je Fransoa Šepman, predsednik opštine Molenbek, gde je policija sprovela niz racija u subotu, preneo je Rojters. Tužilaštvo, međutim, još nije potvrdilo broj uhapšenih.

Napadi u Parizu počeli su nešto posle 21 sat u petak i to na sedam različitih lokacija. Jedna od eksplozija desila se u blizini nacionalnog fudbalskog stadiona na kom su Francuska i Nemačka igrale prijateljski meč. Međutim, najveći napad desio se u koncertnoj dvorani Bataklan, gde su četvorica terorista satima držali taoce i ubijali ih jednog po jednog. Ubijeno je 112 ljudi. Napadi su izvedeni na još četiri lokacije, između ostalog i u restoranu Mala Kambodža. Među 129 žrtava terorističkih napada u Parizu ima 20 identifikovanih stranih državljana, iz brojnih evropskih zemalja, ali i iz Alžira, Tunisa, SAD, Meksika i Čilea. Ovo je, kako prenose francuski mediji, najteži napad na Francusku još od Drugog svetskog rata, drugi najsmrtonosniji u Evropi od bombaškog napada na voz u Madridu 2004, kada je poginula 191 osoba.

U napadima je stradalo i sedam teroristima, među kojima su dvojica imala između 15 i 18 godina. Prvi identifikovani bombaš samoubica u terorističkim napadima je Omar Ismail Mostefai, od ranije poznat francuskoj policiji kao sitni kriminalac. Mostefai (29) prepoznat je prstu koji je policija pronašla u ruševinama Bataklana. Svi teroristi stradali su tako što su aktivirali eksploziv, a mediji su preneli i vest da je pored jednog od njih pronađen sirijski pasoš.

Francuski predsednik Fransoa Oland je obećao da će Francuska pokrenuti „nemilosrdni rat protiv Islamske države“ i proglasio trodnevnu nacionalnu žalost. Nivo nacionalne bezbednosti podignut je na najviši nivo, uz zabranu svih javnih okupljanja do četvrtka. Uvedeno je vanredno stanje i ne zna se do kada će trajati.

Kako prenose svetski mediji, u toku je najopsežnija akcija u istoriji francuske policije u kojoj učestvuje gotovo 30.000 policajaca.

„Gotovo 3.000 dodatnih vojnika je mobilisano, dok francuske vlasti danas rade na identifikaciji bombaša samoubica i hvatanju potencijalnih saučesnika koji su i dalje na slobodi. Francuske vlasti su posebno zabrinute zbog opasnosti od stotina francuskih islamista, za koje se zna da su proveli izvesno vreme u Siriji“, piše Njujork tajms.

Zbog napada na Pariz, Luksemburg, kao predsedavajući EU, sazvao je krizni sastanak ministara unutrašnjih poslova i pravde za 20. novembar u Briselu, na zahtev Francuske, na kome će biti reči o evropskom odgovoru na napade u Parizu. „Suočeni sa varvarizmom i terorizmom, Evropa stoji ujedinjeno uz Francusku“, navodi se u saopštenju vlade Luksemburga.

Napadima u Parizu proteklog vikenda bavili su se gotovo neprekidno svi svetski mediji. Podršku Francuskoj i neophodnu pomoć prvi je ponudio samo sat vremena nakon što su se desili napadi predsednik SAD Barak Obama, reči podrške juče su stigle i od papa Franje. Reči podrške stizale su poslednja dva dana sa svih strana, od SAD, preko Rusije, do Nemačke.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da su napadi na Francusku napadi „na sve nas“. „Nemačka plače zajedno s francuskim narodom. Moje su misli sa žrtvama'', rekla je Merkelova.

Zastave u Francuskoj spuštene su na pola koplja, dok su znamenitosti u velikom broju gradova u svetu ovog vikenda bile osvetljene bojama francuske zastave, kao znak podrške francuskom narodu. U Beogradu i Novom Sadu takođe su javni objekti bili osvetljeni u bojama francuske zastave, a od subote do danas u Srbiji će i zastave biti spuštene na pola koplja.


Junker: Izbeglice nisu teroristi

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker rekao je juče pred početak Samita G20 u Antaliji da oni koji su organizovali napade u Parizu i izveli ih, su upravo ljudi od kojim izbeglice beže, zbog čega je apelovao na svetske lidere da izbeglice ne tretiraju kao teroriste, prenosi AP.

Junker je istakao kako nema potrebe revidirati kompletnu politiku Evropske unije prema izbeglicama. Nova vlada Poljske najavila je da neće primati izbeglice bez bezbednosnih garancija.

Jedan terorista pobegao iz pritvora, masovna potraga

Jedan od trojice braće uhapšenih za učešće u organizaciji terorističkih napada uspeo je da pobegne iz pritvora, saopštilo je francusko Tužilaštvo, preneo je sinoć Sputnjik. Kako se navodi, osmi napadač i brat druge dvojice terorista uspeo je da pobegne iz pritvora i trenutno se nalazi u bekstvu. Tužilaštvo je saopštilo da je u toku potera širom Evrope. AFP prenosi da su u napadima u Parizu učestvovala tri brata, od kojih je jedan u bekstvu. Reč je o bratu muškarca koji je iznajmio crni „folksvagen polo“. Mediji prenose da je jedan od braće poginuo, drugi je uhapšen u Belgiji, a treći je u bekstvu. Isti izvor saopštava da su francuski forenzičari identifikovali telo još jednog napadača.