Ilonova "ćirilica" ipak matematički pojam 1Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Južnoafričko-američki preduzetnik i inženjer, osnivač i direktor nekoliko kompanija među kojima su i „Tesla“, „Spejs eks“ i „Pejpal“ Ilon Mask nedavnom objavom na društvenoj mreži Tviter izazvao je reakcije domaće javnosti.

Kako se po društvenim mrežama moglo videti, njegova objava ćiriličnog slova „ć“ naišla je na odobravanje dela korisnika, koji su se pozvali i na izjavu Jovanke Jolić, „stručnjaka za konspirologiju i političku aktivistkinju“, da je Ilon Mask zapravo iz Republike Srpske.

Ipak, Maskov tvit ima potpuno drugačije značenje koje je matematičke prirode.

Plankova konstanta, koja se označave sa „h“ je fizička konstanta koja se koristi za opisivanje veličine kvanta.

Ima centralnu ulogu u kvantnoj mehanici, a dobila je ime po Planku koji ju je uveo prilikom izračunavanja zračenja crnog tela.

Često se koristi i redukovana Plankova konstanta, poznata i kao Dirakova konstanta, koja se označava kao „ћ“, a čita „ći“, „h-precrtano“ ili jednostavno „ć“.

Mask je nakon ćirličnog slova objavio i poruku “tau > pi”, što je, prema pojedinim objašnjenjima, znak podrške rastućoj zajednici matematičara koja smatra da iz matematike treba izbaciti Pi, a umesto njega koristiti tau, jer smatraju da bi to učinilo matematiku jednostavnijom, lakšom i još lepšom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.