Imena koja su strogo zabranjena u ruskim državnim medijima: "Neverovatno, nijednom ih nisu spomenuli" 1Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Saradnik BBC-a Frensis Skar (Francis Scarr), koji redovno prati ruske državne medije, izjavio je kako se nakon velike razmene zarobljenika između Ukrajine i Rusije, u ruskim državnim medijima izbegava spominjanje pripadnika vojne grupe Azov koji su oslobođeni.

– Ruska državna televizija nije se previše trudila da indentifikuje ratne zarobljenike vraćene Ukrajini. U udarnim vestima, u izveštajima o razmeni, nijednom nisu spomenuli reč Azov. Ni u tok šou (talk show) emisijama nije se izgovarala riječ Azov, primetio je Skar.

Među gotovo 300 zarobljenika koje su oslobodile ruske vlasti, većina ih je iz Azovskog bataljona, čiji su pripadnici zarobljeni nakon pada Mariupolja.

Među oslobođenima su i Denis Prokopenko, zapovednik i njegov zamenik Svjatoslav Palamar.

Skar navodi kako su prikazali Denisa Pušilina, čelnika samoproglašene Narodne Republike Donjeck, koji je rekao da su među 215 zatvorenika koje je oslobodila Moskva i predstavnici nacionalističkih bataljona.

Ističe da niko od oslobođenih zatvorenika nije identifikovan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.